Oregano Właściwości

oreganoOregano to “radość gór” – słowo, którym opisujemy zioło popularnie stosowane w kuchni i ziołolecznictwie pochodzi bowiem z Greki ( “oros” – góry i “ganos” – radość). To najlepszy dowód, że oregano było cenione od najdawniejszych czasów – jej właściwości zdrowotne doceniał już Hipokrates. Charakteryzujące się niepowtarzalnym zapachem i smakiem jest chętnie używane w kuchni. Jakie właściwości jeszcze ma oregano znane u nas również jako lebiodka pospolita lub dziki majeranek?

Oregano właściwości

Oregano nie bez powodu uznawane jest w ziołolecznictwie za jedno z bardziej przydatnych ziół, będąc wykorzystywane jako lek na biegunkę, zatrucia, jako środek moczopędny, przeciwgrzybiczy, przy wzdęciach, kaszlu czy do dezynfekcji. Szczególne zasługi ma dla osób mających problem z układem pokarmowym.

Od strony żywieniowej oregano to bogactwo cennych minerałów, przynoszących zdrowie. I tak w oregano :

  • Już tak mała ilość jak 1 gram oregano przynosi 1% dziennego zalecanego spożycia witaminy A oraz E, 2% żelaza, wapnia i błonnika pokarmowego, 3% kwasów omega-3, manganu i aż 8% witaminy K !
  • Świeże oregano jest także rewelacyjnym źródłem witaminy C.
  • Zawiera tymol o właściwościach bakteriobójczych i grzybobójczych.
  • Oregano ma potężne właściwości antyoksydacyjne – znacznie silniejsze niż wiele chętnie spożywanych owoców.

Przeciwwskazania

Oregano szczególnie bardzo świeże może nieprzetworzone podrażniać – należy więc uważać z jego spożyciem. Również badania wskazują, że spożycie zbyt dużej ilości oregano może powodować obniżenie zdolności organizmu do przyswajania żelaza. Osobami, które powinny uważać ze spożyciem oregano to przede wszystkim kobiety w ciąży oraz dzieci. Inną grupą są alergicy – osoby, które są uczulone na pokrewne zioła mogą niewiele skorzystać z pozytywnych właściwości oregano.

Zastosowanie Oregano

Szczególnie często znaleźć można oregano w przepisach kuchni śródziemnomorskiej – szczególnie greckich i włoskich (m.in. pizza). W mieszankach ziołowych wchodzi na ogół w skład ziół prowansalskich.

Na rynku dostępne są również różnego rodzaju alkohole, który wykorzystują specyficzny aromat oregano. Nie bez znaczenia jest też znaczenie w ziołolecznictwie o którym już wspominaliśmy.

Typy Oregano

Najlepsze oregano jest obecnie pozyskiwane w Europie. Zdecydowanie najintensywniejszym rodzajem oregano jest oregano greckie, które pojawia się czasami opisane jako origanum vulgaris – posiada ono najsilniejszy smak, natomiast w sklepach często zdarza się napotkać na inne odmiany. Często spotykana w Polsce jest odmiana lebiodka majeranek (origanum majorana) – czyli majeranek ogrodowy. Pod nazwą oregano znaleźć można również wersję amerykańską – jest to de facto meksykańska szałwia (lippia graveolens), którą stosuje się jako zamiennik oregano w Ameryce Środkowej. Inna silna pod względem aromatu odmiana to również greckie origanum heracleoticum. Dobre, świeże oregano charakteryzuje się na tyle silnym smakiem, że może dawać wrażenie znieczulenia języka.

2 Komentarzy

Dodaj komentarz