Orzech włoski – właściwości

Orzechy włoskie są najzdrowszymi orzechami !

Powiecie, że to zdanie na wyrost? Skądże znowu – mamy na to dowody:

Orzechy włoskieBadacze z University of Scranton z USA porównali zawartość antyoksydantów w 9 najpopularniejszych orzechach. Orzechy włoskie miały ich aż dwukrotnie więcej niż konkurenci. Kiedy przypomnimy sobie dodatkowo o tym, że same orzechy są przez dietetyków często stawiane jako idealna wręcz przekąska dla zdrowego stylu życia – mamy już podstawy sądzić, że orzechy włoskie to naszpikowana zdrowotnymi właściwościami przegryzka. Inna niezwykła właściwość orzechów włoskich to witamina E, która w ich przypadku przybiera formę nie α-tokoferolu lecz γ-tokoferolu, posiadającego szczególne właściwości dla zdrowia – m.in. układu krwionośnego. Za mało dowodów? Oto one:

Więcej zdrowotnych właściwości orzechów włoskich

Orzechy włoskie są znane w Europie od dawna – pochodzące z Azji były rozpropagowane przez Rzymian na teren różnych krajów starego kontynentu.

Serce i układ krwionośny

Spożycie orzechów włoskich niesie ze sobą cały szereg korzyści zdrowotnych, które wiążą się z występowaniem dużej ilości antyoksydantów – są więc orzechy włoskie przydatne jako składnik diety dla zdrowego serca i układu krwionośnego. To zasługa nie tylko antyoksydantów. Chociaż same badania spożycia orzechów wskazują na to, że ich spożycie obniża ryzyko śmierci z uwagi na choroby układu krwionośnego jak i śmierci w ogóle.

Orzechy włoskie zawierają substancję o nazwie l-arginina, przydatną dla zachowania zdrowia układu krwionośnego. Czasami znaleźć ją można jako składnik suplementów.

Zobacz: 10 produktów dla zdrowego serca

Cholesterol

Inny istotny składnik to kwas alfa-linolenowy (ALA), którego duża zawartość w diecie jest wyznacznikiem wyraźnie mniejszego ryzyka nagłej śmierci z powodu chorób układu krążenia. Orzechy włoskie wyraźnie podnoszą poziom ALA we krwi, regulując również poziom cholesterolu we krwi. Przeprowadzone badania wskazywały, że spożycie codzienne orzechów włoskich obniżało ten poziom.

Orzechy włoskie a odchudzanie

Ilość kalorii jaką dostarczają orzechy, w tym orzechy włoskie mogą odstraszyć niektóre osoby, które chciałyby się odchudzać a nie mają wiedzy z zakresu zdrowego odżywiania. Prawda udowodniona naukowo jest taka, że orzechy włoskie pomagają w utrzymaniu zdrowego poziomu masy ciała, jak również są niezwykle sycące. Choć są również wysoce kaloryczne (654 kcal na 100 gram głównie w postaci zdrowych form tłuszczy), sprawia, że jedzone z umiarem wpływają korzystnie na tę sferę zdrowia. Dzieje się tak również dlatego, że posiadają one dużą ilość wysokiego jakościowo białka oraz niski indeks glikemiczny, co sprawia, że po ich zjedzeniu będziemy dłużej pod ich działaniem. Gdy dodamy do tego dużą zawartość błonnika – mamy jedzenie dobre dla linii.

Więcej na temat badań w tym zakresie w artykule: konsumenci orzechów są szczuplejsi i zdrowsi .

Cukrzyca

W przypadku cukrzycy typu 2 również stwierdzono korzystne właściwości orzechów. Przeprowadzone badania wskazywały na ograniczenie ryzyka o 15-21%.

Afrodyzjak?

Orzechy włoskie posiadają właściwości wspierające męskie zdolności rozrodcze. Spożycie regularne orzechów włoskich przyczynia się do polepszenia jakości nasienia.

Właściwości antynowotworowe

Wspomniana niezwykle wysoka jak na orzechy zawartość antyoksydantów przekłada się na działanie antynowotworowe orzechów włoskich (zwalczanie wolnych rodników, obniżenie ryzyka licznych poważnych chorób). Same orzechy były poddawane testom na przeciwdziałanie rakowi i stwierdzono przydatność takiej diety we wzroście wybranych nowotworów i ryzyku zachorowania. Sprawdź” inne produkty żywnościowe z dużą zawartością antyoksydantów.

Dla dłuższej młodości

Zwalczanie wolnych rodników oznacza kolejną korzyść – nasz organizm wolniej się starzeje, dłużej pozostajemy w dobrej formie. Zawarte w orzechach włoskich polifenole są potężną bronią w walce o zdrowie w późnym wieku.

Układ nerwowy i mózg

Orzechy włoskie posiadają dobroczynne właściwości przydatne zarówno dla działania mózgu u osób starszych jak i młodych. W przypadku osób starszych działanie polega na opóźnianiu procesów starzenia i wybranych chorób układu nerwowego – szczególnie zaś zachowanie funkcji poznawczych na wysokim poziomie. U osób młodych oznacza to również wsparcie dla procesów myślowych oraz poprawę pamięci. Zawartość kwasów omega-3 zaś sugeruje również obniżenie ryzyka depresji.

Za te właściwości odpowiedzialne są wspomniane antyoksydanty, kwasy omega-3, witamina E i foliany.

Kamienie nerkowe

Chociaż jak widać na powyższych przykładach prozdrowotne właściwości orzechów włoskich są wszechstronne, szczególną ostrożność powinny zachować osoby mogące mieć problemy z kamieniami nerkowymi. Dzieje się tak z uwagi na zawartość w tych orzechach szczawianów znanych z przyczyniania się do tworzenia kamieni.

Wartości odżywcze orzechów włoskich

Orzechy włoskie dają bardzo dużo energii, pochodzącej przede wszystkich ze zdrowych form tłuszczy (omega-3). W składnikach warto zwrócić uwagę na wysoką zawartość manganu. Z zawartości witaminowej wyróżnia je witamina E, foliany, tiamina oraz witamina B6.

100 gram orzechów włoskich pokrywa zapotrzebowanie dzienne na (USDA):

Składnik % RDI
Energia 33%
Węglowodany 11%
Białka 27%
Tłuszcze 217%
Sód 0%
Cholesterol 0%
Potas 9%
Błonnik 18%
Wapń 10%
Żelazo 36%
Miedź 167%
Magnez 40%
Mangan 148%
Fosfor 49%
Cynk 28%
Foliany 24%
Witamina C 2%
Tiamina 28%
Witamina C 2%
Witamina E-gamma 139%

Czy usuwać skórkę w orzechach włoskich?

Orzechy włoskie posiadają charakterystyczną skórkę o nieco gorzkawym smaku. To fakt – nie wszyscy lubią ten smak. Czy jednak należy ją bezwzględnie usuwać?

Tak jak w przypadku różnego typu żywności również tutaj skórka ta ma swoje własne dobroczynne właściwości zdrowotne dla których dobrze jest ją zjeść wraz z orzechem. Otóż zdecydowana większość antyoksydantów o których pisaliśmy znajduje się właśnie w tej warstwie orzecha! Czy warto rezygnować z tego bogactwa?

Przeczytaj o innych zdrowych orzechach:

Pistacje | Pekan | Makadamia

1 komentarz

Dodaj komentarz