Orzechy włoskie a cukrzyca

Późne lato to okres zwiastujący rozpoczęcie długo wyczekiwanego przez niektórych sezonu na świeże orzechy włoskie. Oprócz smaku warto zwrócić uwagę na ich specjalne właściwości prozdrowotne. O ogólnych korzyściach przeczytacie tutaj – dzisiaj zajmę się jednym szczególnym schorzeniem przy którym mogą okazać się one pomocne.

Jest grupa konsumentów, która powinna w szczególności orzechy jeść – to cukrzycy. Połączenie błonnika, białek i nienasyconych kwasów tłuszczowych stanowi znakomitą alternatywę dla popularnych przekąsek węglowodanowych.

Kwasy tłuszczowe zawarte w orzechach włoskich podnoszą poziom dobrego cholesterolu, obniżając frakcję LDL – to zaś korzystnie wpływa na kondycję układu krążenia, zmniejszając ryzyko zawału serca. Diabetycy są grupą podwyższonego ryzyka wystąpienia tego schorzenia, więc powinni dbać o stan naczyń krwionośnych. Wykazano, że osoby których dieta bogata jest w orzechy wolniej przybierają na masie w porównaniu do osób unikających orzechów (American Journal of Clinical Nutrition), mniejsza masa ciała sprzyja regulowaniu poziomu cukru we krwi.

Dlatego warto jeść orzechy w ramach przekąski, jak również jako wartościowy dodatek do jogurtów, produktów zbożowych czy sałatek.

 

dr Justyna Bylinowska

dr Justyna Bylinowska

Redaktor Dietetycy.org.pl
dr Justyna Bylinowska

Latest posts by dr Justyna Bylinowska (see all)

Dodaj komentarz