Ostre jedzenie wydłuża życie!

Ostre jedzenie spożywane regularnie to nie tylko sposób na urozmaicenie smaku ulubionych potraw – to także sposób na wsparcie swojego organizmu w walce z niektórymi poważnymi chorobami – tak wynika z najnowszych badań obserwacyjnych opublikowanych w the BMJ.

Wyniki badania wskazują, że regularne spożywanie takich potraw (najczęściej z papryczkami chili, co charakterystyczne dla Chin, gdzie przeprowadzono badania) zmniejsza ryzyko śmierci wskutek:

  • chorób nowotworowych
  • niedokrwiennej choroby serca
  • chorób układu oddechowego

Dla śledzących newsy w naszym serwisie nie powinno to być duże zaskoczenie – już wcześniej pisaliśmy na temat innych naukowych doniesień związanych z ostrymi przyprawami  – o tym jak papryczki chili mogą pomagać w alergii a na przykład czarny pieprz w odchudzaniu.

Wyniki badań zostały opracowane przez grupę naukowców z Chinese Academy of Medical Sciences – na podstawie ogromnej liczby danych (blisko pół miliona badanych w wieku 30-79 lat) z różnych regionów Chin.

Stwierdzono, że u osób spożywających regularnie (3-7 razy w tygodniu) ostre przyprawy śmierć nastąpiła 14% rzadziej niż u osób, które jadły takie potrawy rzadziej niż raz w tygodniu. Szczególnie duża różnica była obserwowana wśród kobiet.

Oczywiście należy zaznaczyć, że przed włączeniem ostrych przypraw do diety warto wziąć pod uwagę swój stan zdrowia – szczególnie dla osób, które mają problemy z układem pokarmowym, wrzodami, etc. (czytaj więcej).

Źródło: psprings.co.uk

Dodaj komentarz