Paulina Plata

Profil autora dietetycy.org.pl:

SLK_5173Paulina Plata

Absolwentka kierunków żywienie człowieka i ocena żywności, specjalność: żywienie człowieka oraz technologii żywności i żywienia człowieka, specjalność: żywienie człowieka i nauki konsumenckie w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Od 3 lat prowadzi stołówkę w szkole z internatem dla dzieci niepełnosprawnych w wieku 6-24 lata, gdzie układając dzienne diety zmaga się z chorobami takimi, jak m.in.: otyłość, celiakia, autyzm.

Od wielu lat interesuje się zagadnieniami związanymi z wpływem prawidłowego odżywiania na zdrowie człowieka. Uczestnik wielu szkoleń i konferencji naukowych na ten temat. W pracy inżynierskiej zajmowała się  wpływem owoców jagodowych na funkcjonowanie organizmu człowieka, natomiast w pracy magisterskiej oceniała spożycie makroelementów w dziennych racjach pokarmowych u kobiet w różnych grupach wiekowych.

Prywatnie zapalony podróżnik i kucharz, starający się połączyć te dwie pasje. W życiu i pracy zawodowej stara się kierować słowami Sokratesa, że człowiek nie żyje, aby jeść, ale je, aby żyć.

Lista artykułów tego autora: