Pestki dyni – zdrowie i wartości odżywcze

Pestki dyniW unoszącym się w powietrzu rześkim chłodzie jesieni oraz nadchodzącym szaleństwie związanym z  Halloween można poczuć wyraźny zapach dyni.  Tworząc dyniowe rzeźby lub po prostu przygotowując z niej zupę nie wolno zapomnieć o ukrytych w niej skarbach – pestkach.

Kilka faktów na temat pestek dyni

Pestki dyni mogą nadawać bogaty smak i zmieniać konsystencję do wielu potraw. Nasiona mają włóknistą białą skorupkę pod którą kryje się zielone wnętrze. Aby pestki łatwiej odchodziły od skorupek można je zanurzyć na krótko we wrzątku lub uprażyć. Gdy jednak zdecydujemy się na zakup obranych i paczkowanych można wybierać między wersją prażoną, surową, soloną lub bez dodatków.

Wartości odżywcze

Jedna porcja całych prażonych nasion dyni (ok. 85 sztuk) zawiera 126 kalorii, 5 g tłuszczu i 5 gramów białka. Nasiona te są również dobrym źródłem składników mineralnych takich jak magnez i cynk, jedna porcja dostarcza 19%  dziennej dawki obu tych minerałów. W pestkach dyni można znaleźć również sporo miedzi, potasu, żelaza innych składników odżywczych.

Pomysły na wykorzystanie pestek dyni

Nie ważne czy użyjemy samodzielnie wyłuskanych pestek czy skorzystamy z łatwiejszej wersji – zakupionych podpowiadamy w jaki sposób można ich użyć:

  • Upraż pestki świeżo wyjęte z dyni
  • Wyczaruj chrupiącą dekorację do naleśników
  • Dodaj je do sałatek, cukinii na ciepło czy zupy dyniowej .
  • Stwórz zdrową mieszankę przekąsek z pestek dyni i suszonych owoców – pestki dyni dobrze komponują się z suszoną żurawiną lub wiśniami.

Babeczki dyniowe świetnie wyglądają a przede wszystkim wyśmienicie smakują z dodatkiem tych nasion

Dodaj komentarz