Portulaka warzywna – właściwości

Brzmi nietypowo, a jednak to warzywo latem możemy znaleźć w sklepie ze zdrową żywnością !

800px-Portulaca_oleracea_MHNT

Didier Descouens – Praca własna, wikimedia.org.pl, CC BY-SA 4.0

Portulaka na talerzu

Ma kwaskowaty, lekko orzechowy smak. Odżywcza, bogata w cenne składniki. Może okazać się świetnym zamiennikiem popularnych warzyw liściowych. Portulakę można dodać do sałatki, past, twarożku, kanapek. Można ją serwować w postaci ugotowanej bądź na surowo. Dodać do zup, mięsa, tortilli czy potrawek z ryżu.

Wartości odżywcze

Zawiera szereg antyoksydantów. Znajdziemy w niej witaminę C, A, witaminy z grupy B ( B1, B2, B3 ), wapń, żelazo, magnez oraz potas.

Właściwości

Portulaka wspomaga procesy trawienne oraz ma lekkie właściwości oczyszczające.

Znana jest głównie w rejonach śródziemnomorskich, natomiast starożytni Egipcjanie pili napar z liści portulaki, gdy mieli problemy z układem moczowym. Przypisuje się jej właściwości łagodzące objawy zgagi.

Anna Bruź

Magister Dietetyk, specjalista ds. jakości żywności, audytor HACCP

Latest posts by Anna Bruź (see all)

Dodaj komentarz