Quinoa

Komosa ryżowa – ,,Matka zbóż”

Komosa ryżowa (Quinoa) to wyjątkowa roślina, którą nazywa się złotem Inków. Ze względu na jej niewielką popularność, warto ją rozpowszechniać. Jej właściwości prozdrowotne przyczyniają się do tego, że może świetnie wzbogacać dietę, nieważne czy celem jest utrata tkanki tłuszczowej, czy rozbudowa mięśni. Ta odmiana ryżu może okazać się świetnym zamiennikiem ziemniaków lub makaronu w wielu powszechnie przyrządzanych potrawach. Jej walorem jest również to, że można spożywać ją zarówno na słodko jak i ostro. Zakupu możesz dokonać w większych marketach lub sklepie ze zdrową żywnością.

Red_quinoa

CC BY-SA 3.0, blairingmedia, wikimedia.org

Składniki odżywcze

  • w odróżnieniu od wielu roślin jest znakomitym źródłem lizyny i izoleucyny, w wyniku czego  spożywane z niej białko jest pełnowartościowe
  • zawiera pożądany skład tłuszczowy (zwłaszcza jednonienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy omega-3)
  • źródło węglowodanów złożonych
  • dostarcza dwa razy więcej błonnika pokarmowego niż inne zboża
  • wzbogaca dietę o: wapń, tokoferol, kwas foliowy, miedź, fosfor i mangan

Wpływ na organizm

Spożywając ją, wzbogacamy rację pokarmową o pełnowartościowe składniki odżywcze. Produkt ten sprzyja budowie tkanki mięśniowej, a utracie tłuszczowej. Ze względu na wartościowy skład tłuszczowy powinna być doceniona przez osoby chcące wspomóc pracę układu krążenia. Komosa ryżowa reguluje także poziom cholesterolu. Jest świetnym elementem diety osób zmagających się z miażdżycą. To produkt o niskim indeksie glikemicznym. Stabilizuje poziom glukozy, więc sprawdzi się w grupie osób chorych oraz zagrożonych cukrzycą typu II. Jest bogata w przeciwutleniacze – kwercetynę, kemferol, kwas kumarowy i wanilinowy.

Stężenie wymienionych substancji jest wyższe niż w borówkach amerykańskich. Co za tym idzie – quinoa to silny antyoksydant, który zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów i opóźnia starzenie organizmu. Nie zawiera glutenu, który jest ostatnio coraz częściej eliminowany wśród diet wykluczających produkty alergenne. Mogą więc po ten produkt bez obaw sięgać: kobiety w ciąży, dzieci jak i osoby chore na celiakię.

Quinoa przez Internet:


Joanna Sak

Joanna Sak

Absolwentka studiów magisterskich kierunku Dietetyka Collegium Medium w Bydgoszczy.
Joanna Sak

Latest posts by Joanna Sak (see all)