MiĆ³d to naturalny, zdrowy sposĆ³b na sÅodzenie. ChoÄ nie tak niskokaloryczny jak sÅodziki i nie tak popularny jak cukier – miĆ³d wciÄ Å¼ posiada wiernÄ rzeszÄ wielbicieli. Nic dziwnego – wpÅywa nie tylko na smak potraw i napojĆ³w lecz sam z siebie jest zdrowy – wspiera nie tylko odpornoÅÄ, stymuluje produkcjÄ biaÅych krwinek i obniża ciÅnienie krwi lecz potrafi o wiele wiÄcej. WiÄcej na temat wÅaÅciwoÅci miodu pisaliÅmy już w artykule miĆ³d – dlaczego warto siÄ skusiÄ?. JeÅli jesteÅcie już przekonani, zapraszamy też do tekstu z przepisami i pomysÅami na wykorzystanie miodu w kuchni.
Jaki gatunek miodu najlepszy?
Natura obdarzyÅa nas rozlicznymi gatunkami miodu – nie każdy jest tak samo zdrowy i tak samo smaczny. Już sama podstawowa klasyfikacja obejmuje chociażby miody kwiatowe (nektarowe), spadziowe i mieszane. Chociaż uważaÄ trzeba na to czy faktycznie kupowany przez nas miĆ³d jest naturalny (a nie sztuczny) – to na rynku i tak spotkamy caÅe zatrzÄsienie rodzajĆ³w miodu.
Aby Åatwiej znaleÅŗÄ idealny dla siebie przedstawiamy Wam dzisiejszÄ sondÄ dietetycy.org.pl i pytamy – jaki gatunek miodu jest najzdrowszy i po prostu najlepszy? W poniższym rankingu znajdziecie najpopularniejsze gatunki – miĆ³d akacjowy, miĆ³d koniczynowy, miĆ³d wielokwiatowy, miĆ³d rzepakowy, miĆ³d gryczany, miĆ³d wrzosowy, miĆ³d czÄ browy, miody spadziowe – liÅciaste oraz iglaste, miĆ³d lipowy, miĆ³d malinowy, miĆ³d mniszkowy, miĆ³d manuka, miĆ³d nawÅociowy oraz miĆ³d bÅawatkowy.
[Sonda zakoÅczona]