Rodzaje Ryżu

Rodzaje RyżuChociaż w Polsce wciąż na stołach królują ziemniaki, dość często kasza, to ryż ma swoich zagorzałych zwolenników. Ryż stanowi podstawę wielu ciekawych i bardzo zdrowych potraw, występuje w wielu gatunkach i rodzajach – tak więc każdy znajdzie coś dla siebie. Dzisiaj pokrótce o rodzajach ryżu.

Rodzaje ryżu

Ryż jest łatwostrawny i jeśli jest podawany bez tłustych dodatków, jest też niezbyt kaloryczny. Niełuskany zawiera witaminy z grupy B.

Wyróżniamy wiele rodzajów ryżu m.in. :

•    Ryż Basmati
–    ziarna są dłuższe i cieńsze niż ziarna pozostałych odmian
–    popularny w Indiach

•    Ryż Kleisty
–    gatunek krótkoziarnistego ryżu azjatyckiego,
–    odmienny smak i duża kleistość po ugotowaniu.
–    nadaje się do sporządzania słodkich specjałów i dlatego jest też nazywany słodkim ryżem.

•    Ryż Brązowy
–    ręcznie lub mechanicznie usunięta zewnętrzna, niejadalna warstwa
–    różnice wizualno-smakowe, dłuższy czas gotowania, różnica w cenie oraz kojarzenie go z pokarmem dla ubogich
–    Większa zawartość witamin

Ostruda wodna (dziki ryż) gotuje się znacznie dłużej niż konwencjonalny ryż, jednak posiada niezrównane walory smakowe – orzechowy posmak, nie klei się – jest sypki, posiada znacznie więcej błonnika niż biały ryż i więcej witamin z grupy B, mankamentem jest jednak cena kilkukrotnie wyższa niż tradycyjnego białego ryżu.

Występuje również ryż modyfikowany genetycznie pod kątem zawartości witaminy A, gdyż jest podstawą wyżywienia ogromnej liczby ludności (szczególnie w Azji), która poza ryżem nie dostarcza żadnego innego żródła tej witaminy. Tak zwany złoty ryż – bo taka jest jego nazwa – budzi jednak kontrowersje, co do bezpieczeństwa i etyki wprowadzania go na rynek.

Czy warto jeść ryż?

Z punktu widzenia żywieniowego ryż jest produktem polecanym, mogącym być świetnym dodatkiem węglowodanowym do głównych posiłków. Biały ryż często można znaleźć w diecie sportowców jako dodatek do dań z chudego mięsa.

Justyna Bylinowska

dietetycy.org.pl
profil Google+

Latest posts by Justyna Bylinowska (see all)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *