Siemię lniane

Siemię lniane to maleńkie, płaskie i szarobrązowe ziarenka, które charakteryzują się wysoką zawartością

  • błonnika
  • witaminy E
  • Omega 3
  • witaminy B1
  • witaminy B6
  • żelaza
  • magnezu

Właściwości siemienia lnianego

  • siemię lniane jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, którego zadaniem jest między innymi poprawa perystaltyki jelit. Daje też uczucie sytości oraz wspomaga odchudzanie
  • siemię lniane stymuluje porost włosów, wzmacnia paznokcie i oczyszcza cerę
  • ziarna są też bardzo pomocne w zapaleniu oskrzeli, kaszlu, pomagają w chorobach skórnych, leczeniu oparzeń i odmrożeń
  • można je stosować na trudno gojące się rany, przy wysuszeniu skóry, przy skłonnościach do łuszczenia i pękania naskórka

Fitoestrogeny

siemię lnianeFitoestrogeny zawarte w ziarnach blokują receptory estrogenowe, co prowadzi do zmniejszenia podatności na nowotwory. Dodatkowo fitoestrogeny w pewnym stopniu mogą przeciwdziałać niektórym niekorzystnym dolegliwościom związanym z menopauzą.

Witamina E

Witamina E jest skutecznym przeciwutleniaczem, a więc chroni komórki organizmu przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Ponadto, występując razem z kwasem tłuszczowym omega-3 oraz flawonoidami, wywiera ochronny wpływ na serce, przeciwdziała zaćmie, miażdżycy, udarowi mózgu, pomaga też obniżyć wysokie ciśnienie krwi.

Jak spożywać siemię lniane?

Nie zaleca się jedzenia ziarenek na sucho, ponieważ mogą one utknąć w przewodzie pokarmowym. Ziarenka należy zmielić. Najlepiej jest używać ich od razu, na świeżo. Mają neutralny i łagodny smak dlatego zmielone można stosować do jogurtu, sałatki, musli, ciasteczek, chleba, sosu, koktajlu.

Można też przygotować napój: 2 (lub mniej) płaskie łyżki wsypać do małego garnka, wlać ok. 1,5 szklanki gorącej wody. Całość bardzo dokładnie wymieszać tak, aby oderwać ziarenka od dna i gotować przez 10 minut na najmniejszym ogniu. Po tym czasie odcedzić ziarna od śluzowatego napoju. Odczekać 20-30 minut, po tym czasie napój jest gotowy do spożycia.

Aleksandra Kasprowicz

Studiuje dietetykę. Swoją uwagę koncentruje głównie na zagadnieniach związanych z dietoprofilaktyką, dietoterapią chorób cywilizacyjnych.

Latest posts by Aleksandra Kasprowicz (see all)



1 komentarz

  1. Ale przede wszystkim stosowane jest w przypadku choroby wrzodowej żoładka, dwunastnicy i refluksu zoładkowo-przełykowego!

Dodaj komentarz