Śliwki – właściwości

śliwki właściwościSierpień to miesiąc aromatycznych, słodkich śliwek. Śliwki, do których zaliczane są również nektarynki, morele oraz migdały, zawierają całą gamę prozdrowotnych substancji, w tym potas o działaniu przeciwnadciśnieniowym (1 średniej wielkości śliwka ma go 113 mg).

Zdrowe śliwki !

Barwniki śliwek, w tym antocyjany, działają przeciwwolnorodnikowo, wspomagając mechanizmy naprawcze w organizmie.

Nie tylko pod postacią świeżą ale i suszoną śliwki przyczyniają się do sprawnego funkcjonowania organizmu. Już 1 średnia suszona śliwka zawiera 1 g. błonnika (dzienne zalecenie na ten składnik to 20 g.), jednak nie należy zjadać zbyt dużych ilości suszonych owoców ze względu na ich kaloryczność.

Ponieważ śliwki są owocami o niskim indeksie glikemicznym, regularne ich spożywanie może wspomóc kontrolę poziomu cukru we krwi, a także zredukować ryzyko wystąpienia cukrzycy typu drugiego.

Śliwki zapewniają także podaż beta karotenu, żelaza oraz fluoru a także witaminę B6, PP oraz witaminę K.

Jak wycisnąć jeszcze więcej ze śliwki?

Najlepsze śliwki to te, które osiągną intenstywną barwę charakterystyczną dla swojego gatunku (istnieje cały szereg barw, który mogą one osiągnąć w zależności od gatunku). Przy czym nie należy również spożywać owoców nadpsutych nawet po odcięciu zniszczonego fragmentu, ponieważ pleśnie przechodzą cały miąższ owocu, niekoniecznie uwidaczniając swoje strzępki.

Należy pamiętać również o dokładnym myciu owoców przed spożyciem – dotyczy to zarówno świeżych śliwek jak i suszonych. Te drugie często są konserwowane związkami siarki, które zapobiegają pleśnieniu owoców podczas przechowywania – dlatego warto zmyć przynajmniej pewną część tych związków, które osiadły na skórce. Zbyt duże ich ilości mogą działać drażniąco na układ pokarmowy oraz  powodować bóle głowy.



Dodaj komentarz