Śniadanie na 5!

Rok szkolny właśnie się rozpoczyna… A ja przypominam sobie, jak moja mama codziennie wieczorem zadawała to samo pytanie: „Co chcesz jutro na drugie śniadanie?”. W odpowiedzi słyszała – „Tylko nie kanapki!” albo „Coś dobrego, przecież wiesz co lubię!”.

Tak, to rozterka prawie każdej mamy. Szkolna kanapka to oklepane, ale szybkie drugie śniadanie. Oczywiście można ją urozmaicić, ale można też pójść w zupełnie inną stronę.

Oto kilka pomysłów na przepyszne drugie śniadanie, które można przygotować zarówno dla dziecka, jak i dla siebie.

Bananowo-owsiane ciasteczka

Dwa banany rozgniatamy na gładką masę, dodajemy pół łyżeczki cynamonu lub kakao oraz 70 g płatków owsianych. Mieszamy i formujemy ciasteczka na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, pieczemy ok. 15 minut w 180°C.

Aby urozmaicić przepis można dodać ulubione bakalie dziecka, orzechy, migdały, nasiona słonecznika, żurawinę.

Takie ciasteczka to doskonałe źródło energii, dzięki płatkom owsianym dostarczamy węglowodanów złożonych. A oprócz tego błonnika, witamin B1 i B6 oraz żelaza.

Banany jako owoce zawierają naturalne cukry: glukozę i fruktozę (glukoza to paliwo do pracy mózgu!); ponadto potas i magnez, które wpływają na procesy uczenia się.  Do tego sok owocowy lub warzywny i śniadanie do szkoły gotowe!

Naleśniki

Naleśniki to świetna propozycja na drugie śniadanie. Tradycyjne naleśniki przygotujemy z mąki, jajek, mleka, odrobiny wody.

Wnętrze naleśników to nie tylko biały ser czy dżem. Można również przyrządzić świeży mus owocowy z malin, borówek czy truskawek – to wersja na słodko. Inne rozwiązanie to farsz warzywny; można wykorzystać ulubione warzywo dziecka (cukinię, dynię, brokuły, szpinak, pomidory).

Same naleśniki dostarczą dziecku dawkę energetycznych węglowodanów, a dodane owoce lub warzywa będą stanowić doskonałe źródło witamin m.in. A, C, z grupy B oraz składników mineralnych (potasu, magnezu, cynku, fosforu).

Podobnym pomysłem są również racuchy. Jabłka można zastąpić dowolnymi owocami (np. bananami, kiwi, brzoskwiniami). Do tego jogurt naturalny i drugie śniadanie skompletowane.

Kolorowe sałatki

Jeśli chodzi o sałatki to na pewno każdy znajdzie coś, co lubi.

Wystarczy sałata rzymska, lodowa czy masłowa, soczyste pomidory, świeże ogórki, rzodkiewka, kukurydza czy brokuły. Można dodać podsmażoną i pokrojoną w paski pierś z kurczaka lub tuńczyka. Do tego proste przyprawy, takie jak bazylia, oregano, sól, pieprz i odrobina oliwy.

Sałatki to niesamowite źródło różnorakich witamin i mikroelementów. A dodatek kurczaka czy ryby podniesie wartość odżywczą i wzbogaci sałatkę w pełnowartościowe białko.

Twarożek wiosenny

Bardzo prosty pomysł: ser biały wymieszany z jogurtem naturalnym z dodatkiem ulubionych przypraw i wzbogacony warzywami! Pomidorki koktajlowe, zielone ogórki, rzodkiewki i szczypiorek.

W tym zestawie znajdziemy źródło białka (ser) oraz dawkę witamin i składników mineralnych. Możemy również dodać pełnoziarniste pieczywo jako źródło węglowodanów.

Sylwia Stanclik

Sylwia Stanclik

Absolwentka dietetyki na Śląskim Uniwersytecie Medycznym
Sylwia Stanclik

Dodaj komentarz