Soczewica czerwona – właściwości

Soczewica to jedno z warzyw strączkowych, które obecnie uprawiane jest w Kanadzie, USA, Indiach i Turcji. A pochodzi z Grecji i Azji Środkowo – Zachodniej.

Wyróżniamy wiele odmian soczewicy m.in. czerwoną, zieloną, żółtą, brązową czy czarną. W Polsce na sklepowych półkach najczęściej znajdziemy soczewicę czerwoną, żółtą i zieloną.

Lens_culirnaris

Rainer Zenz, wikimedia.org, public domain

Soczewica jest stosunkowo tania i łatwa w przygotowaniu (nie wymaga moczenia!). Po przepłukaniu ziaren, wrzucamy je do wrzątku i zależnie od rodzaju gotujemy około 15 minut do wchłonięcia wody.

Szklankę soczewicy gotujemy w 2 szklankach wody. W kuchni można wyczarować z niej zupę, farsz do pierogów, wegańskie burgery, pastę do chleba albo po prostu dodać ją do sałatki.

Soczewica charakteryzuje się niskim IG, przez co ma zastosowanie w diecie osób chorych na cukrzycę.

Ponadto jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka (100g soczewicy ma 25,4 g białka, dla porównania 100g mięsa z piersi indyka – 19,2 g białka). Bogata jest również w błonnik, witaminy z grupy B oraz wiele cennych minerałów.

Wartość odżywcza soczewicy czerwonej (100 g produktu):

soczewica wartości odżywcze

Przepis na rozgrzewającą zupę z soczewicy:

Na oleju rzepakowym podsmażyć startą średnią marchewkę. Posiekaną papryczkę chilii i opłukaną wcześniej szklankę soczewicy dodajemy do marchewki. Następnie dodajemy wyciśnięte 2-4 ząbki czosnku i łyżeczkę słodkiej papryki.

Następnie całość zalewamy bulionem (około 1,5 litra), gotujemy 20 minut do zmięknięcia warzyw. Po ostudzeniu całość blendujemy i przyprawiamy solą, pieprzem i zieleniną.

Sylwia Stanclik

Sylwia Stanclik

Absolwentka dietetyki na Śląskim Uniwersytecie Medycznym
Sylwia Stanclik

Dodaj komentarz