Soja – na co zwracać uwagę?

Avatar photo
soja
soja
Thi Hong Hanh Mac / 123RF

SOJA ZWYCZAJNA – jej nasiona zawierają 38-42% białka, 16-27% tłuszczu, stosunkowo mało węglowodanów oraz wyjątkowo dużo fosfolipidów wspomagających m.in. regenerację błon, zdolność detoksykacji wątroby, działania antyoksydacyjne, obniżające poziom insuliny. Soja jest bogata w żelazo, mangan, potas, fosfor, wapń, magnez, siarkę i krzem oraz witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę E. Zawiera lecytynę, która poprawia pamięć i korzystnie wpływa na funkcjonowanie mózgu.

Pomimo tych zalet zalecana jest ostrożność w spożywaniu wyrobów zawierających w składzie soję. Z uwagi na prostą uprawę, niską cenę i łatwą dostępność, soja ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Często stosowana jest również jako zapychacz, dodatek do wędlin, zup, pasztetów, batonów czy chleba. Kupując produkty sojowe należy zwrócić przede wszystkim uwagę czy wyrób nie zawiera soi modyfikowanej genetycznie. Najlepiej by pochodziła z upraw ekologicznych.

Soja niesfermentowana zawiera goitrogeny, które hamują czynność tarczycy, co może prowadzić do bardzo wielu problemów zdrowotnych, np. alergii pokarmowych, nadwagi, problemów trawiennych, niepokoju, bezsenności, wahań nastroju, bezpłodności i innych. Zawiera również kwas fitowy, który utrudnia absorpcję minerałów w organizmie, co w konsekwencji prowadzi do niedoborów. Soja może być również niebezpieczna dla mężczyzn, ponieważ wysoki poziom fitoestrogenów blokuje wydzielanie testosteronu.

Zobacz również
choroba gravesa-basedowa

Z tego względu wskazane jest, aby spożywać produkty sojowe fermentowane. Proces fermentacji redukuje zawartość kwasu fitowego i substancji przeciwodżywczych, czyli takich, które obniżają wartość odżywczą surowców spożywczych. Fermentowana soja jest też doskonałym źródłem witaminy K, która pełni istotną funkcję w zapobieganiu osteoporozie, chorobom układu krążenia i demencji.