Sok marchwiowy – samo zdrowie!

sok marchwiowy

WÅ›ród wielu owoców i warzyw, marchew jest wysoce bogata  w karotenoidy, witaminy C i E oraz zwiÄ…zki fenolowe, takie jak: kwas chlorogenowy, p-kumarowy i kawowy. Spożycie żywnoÅ›ci zawierajÄ…cej zwiÄ…zki fenolowe, powoduje wiele korzystnych efektów zdrowotnych. ZmniejszajÄ… ryzyko wystÄ…pienia chorób naczyniowych oraz jako przeciwutleniacze zmniejszajÄ… poziom cholesterolu caÅ‚kowitego oraz frakcji LDL. PowodujÄ… również zależne od Å›ródbÅ‚onka rozluźnienie ukrwienia. 

Właściwości prozdrowotne soku z marchwi

Picie soku z marchwi wywoÅ‚uje także inne korzystne efekty fizjologiczne, w tym zmniejszenie oksydacyjnego uszkodzenia DNA. Badania przeprowadzone przez naukowców potwierdzajÄ…, że osoby z najwyższym poziomem karotenoidów w osoczu charakteryzowaÅ‚y siÄ™ niższym ryzykiem zachorowania na choroby wieÅ„cowe. Udowodniono również, że ryzyko wystÄ…pienia  choroby niedokrwiennej serca wzrasta o 1,53 %  wzglÄ™dnego ryzyka u osób z najniższym stężeniem karotenoidów w osoczu.

Karotenoidy dla zdrowia

Karotenoidy sÄ… klasyfikowane jako karotenoidy wÄ™glowodorowe z β- karotenem i likopenem na czele, które sÄ… obecne także w organizmie zwierzÄ…t i mikroorganizmów. Charakterystyczny żółty, zielony i czerwony kolor karotenoidów odgrywa istotnÄ… rolÄ™ w fotosyntezie, aktywowaniu witaminy A oraz fizjologicznych reakcjach w ludzkim ciele. W naturze posiadajÄ… one dwie zasadnicze funkcje: tworzenie przebarwieÅ„ skóry (przy dużym spożyciu) oraz stanowiÄ… ochronÄ™ przeciwsÅ‚onecznÄ…. Obie te funkcje sÄ… wynikiem struktury polifenolowej karotenoidów, która umożliwia absorpcjÄ™ czÄ…steczkowÄ… Å›wiatÅ‚a oraz redukuje dziaÅ‚anie wolnych rodników.

Sok z marchwi przeciwko wolnym rodnikom

Organizm ludzki narażony jest na działanie kilku egzogennych źródeł wolnych rodników, w tym ozonu, promieniowania UV czy dymu papierosowego. Te niestabilne cząsteczki mogą być szkodliwe dla organizmu na różne sposoby, np. przez uszkodzenie DNA czy denaturację białka. Na szczęście nasz organizm rozwinął wiele systemów obronnych w stosunku do tego typu uszkodzeń.

Zobacz również
kapusta

Moc witaminy A

β- karoten (jeden z głównych skÅ‚adników soku marchwiowego) jest prowitaminÄ… witaminy A. Oznacza to, że po jego spożyciu w organizmie czÅ‚owieka zostaje przeksztaÅ‚cony w witaminÄ™ A. β- karoten jest przeksztaÅ‚cany w witaminÄ™ A w takiej iloÅ›ci jakÄ… w danym momencie potrzebuje organizm. Nie ma wiÄ™c ryzyka wystÄ…pienia przedawkowania. A jak wiadomo witamina ta odpowiada za utrzymanie prawidÅ‚owego stanu skóry (dziÄ™ki antyoksydacyjnym wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciom zapewnia ochronÄ™ skóry przed promieniowaniem sÅ‚onecznym i zapobiega uszkodzeniom mechanicznym). Wspomaga utrzymanie dobrego stanu wÅ‚osów i paznokci oraz zapewnia prawidÅ‚owy wzrost koÅ›ci i zÄ™bów, jak również wspomaga odbieranie bodźców wzrokowych.

Co z przebarwieniami skórnymi?

Jedynym negatywnym efektem spożywania beta-karotenu w dużych iloÅ›ciach jest wystÄ…pienie przebarwieÅ„ skórnych (głównie na dÅ‚oniach i podeszwach stóp) w kolorze żółtym lub pomaraÅ„czowym. Jednak nie jest to uporczywa dolegliwość a po zaprzestaniu przyjmowania zbyt dużych dawek beta-karotenu w pożywieniu zostaje wyeliminowana w bardzo krótkim czasie a kolor skóry  szybko powraca do naturalnego, co Å›wiadczy o tym, że β- karoten jest bezpiecznym źródÅ‚em witaminy A.