Solić czy nie solić?

Sól (chlorek sodu) jest wszechobecna. Jej szerokie zastosowanie wynika z właściwości soli. Używa się jej  jako substancji konserwującej w produkcji wędlin, serów, przetworów rybnych, warzywnych oraz jest ona nośnikiem smaku słonego.

sólŚwiatowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożycie do 5 g soli dziennie ze wszystkich źródeł. Sól w ilości do 5 g dziennie jest niezbędna dla naszego organizmu. Bierze udział w regulacji równowagi kwasowo- zasadowej i gospodarki wodnej.

Jednak z badań wynika, że spożycie soli w Polsce jest 3 razy wyższe niż zalecenia. Ponad połowa spożywanej soli pochodzi z dosalania potraw podczas przygotowywania oraz dosalania na talerzu, natomiast reszta z produktów spożywczych (wędlin, pieczywa, przetworów) i niewielki odsetek z produktów naturalnych.

A nadmierne spożycie soli może prowadzić do:

  • Nadciśnienia tętniczego
  • Udaru mózgu
  • Kamieni nerkowych
  • Raka żołądka
  • Hipernatremii- nadmiaru sodu we krwi (objawiającej się nerwowością, zaburzeniami orientacji, gorączką, drgawkami, śpiączką)

Zatem, co możemy zrobić, żeby ograniczyć ilość soli?

Po pierwsze

Wybierajmy świeże lub mrożone warzywa i owoce zamiast konserwowych

Ograniczajmy produkty zawierające duże ilości soli typu ser feta, ryby wędzone, sery żółte, wędliny, sery pleśniowe, dania instant,

Wykluczmy żywność typu fast food, chipsy, słone paluszki, krakersy,

Pamiętajmy, że przyprawy typu vegeta, warzywko zawierają sól,

Zrezygnujmy z kostek rosołowych, warzywnych, natomiast przygotowujmy potrawy na bazie samodzielnie przygotowanych wywarów,

Uważajmy na sos sojowy, maggi, musztardę, ketchup które są źródłem soli.

Po drugie

Nie dosalajmy potraw podczas przyrządzania i na talerzu

Stopniowe zmniejszanie ilości dodawanej soli pozwoli na przyzwyczajenie się do mniej słonego smaku, w rezultacie będą nam smakować potrawy mniej słone.

A co zamiast soli?

Świeże bądź suszone zioła typu: tymianek, majeranek, imbir, estragon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liście pietruszki, selera, szafran, czosnek, cebula, szczypiorek, sok z cytryny.

Marzena Masna

Absolwentka dietetyki Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Latest posts by Marzena Masna (see all)

Dodaj komentarz