Suszone śliwki w walce z rakiem jelita grubego?

Avatar photo
suszone śliwki
suszone śliwki
belchonock / 123RF

Kolejny argument za jedzeniem suszonych Ĺ›liwek – jak podajÄ… badacze z Texas A&M University oraz University of North Carolina mogÄ… one obniĹĽać ryzyko zachorowania na nowotwory jelita grubego. Sekretem tego dziaĹ‚ania jest ich pozytywne oddziaĹ‚ywanie na mikroflorÄ™ bakteryjnÄ… ukĹ‚adu pokarmowego. Badanie byĹ‚o finansowane przez organizację California Dried Plum Board.

Ĺšliwki nie tylko dla jelita

Ĺšliwki posiadajÄ… liczne, pozytywne wĹ‚aĹ›ciwoĹ›ci dla organizmu, o ktĂłrych wczeĹ›niej wspominaliĹ›my w oddzielnym artykule. Wystarczy nadmienić o bogactwie antocyjanĂłw, dziaĹ‚ajÄ…cych przeciwwolnorodnikowo, niskim indeksie glikemicznym, beta-karotenie. WspominaliĹ›my teĹĽ o pozytywnych efektach spoĹĽywania samych suszonych owocĂłw – pomocne przy ograniczaniu ryzyka chorĂłb ukĹ‚adu krÄ…ĹĽenia, otyĹ‚oĹ›ci, różnego rodzaju nowotworĂłw oraz cukrzycy typu 2. Tutaj lista siÄ™ nie zamyka.

Dobre bakterie w służbie człowieka

Jak wskazuje Dr. Nancy Turner, badanie przeprowadzone na szczurach wskazało, że spożycie suszonych śliwek daje pozytywny efekt przez zatrzymanie w układzie działających korzystnie bakterii. Eksperyment zakładał podawanie jednej grupie zwierząt pożywienia zawierającego suszone śliwki, drugiej zaś analogiczne pod względem wartości odżywczych pożywienie. Wykazanie w badaniu wpływu na florę bakteryjną układu pokarmowego suszonych śliwek, wskazało, że ten mechanizm może przyczyniać się do ograniczenia ryzyka powstawania nowotworów jelita grubego.

Jak przyznajÄ… autorzy – wyniki badaĹ„ zachÄ™cajÄ… do potwierdzenia ich przez szersze badanie przeprowadzone u ludzi dla potwierdzenia tych pozytywnych wĹ‚aĹ›ciwoĹ›ci suszonych Ĺ›liwek.

Zobacz rĂłwnieĹĽ
kapusta pekińska

Warto wspomnieć o tym, że suszona śliwka będzie faktycznie najbardziej korzystna dla zdrowia jeśli nie będzie ona konserwowana związkami siarki, które mogłyby niwelować wspomniane pozytywne efekty zdrowotne suszonych śliwek.

Źródło: sciencedaily.com