Suszymy? Naturalnie!

Avatar photo
suszone owoce

Zalety i sposoby suszenia jako sposobu utrwalania żywności

DziÅ› znamy mnóstwo sposobów na utrwalanie żywnoÅ›ci – od konserwowania warzyw, przez pasteryzacjÄ™ przetworów, po mrożenie. KupujÄ…c lodówkÄ™, coraz częściej zwracamy uwagÄ™, czy posiada funkcje wydÅ‚użajÄ…ce okres przechowywania w niej np. Å›wieżych warzyw. To dobrodziejstwa współczesnoÅ›ci. A jak radzili sobie nasi przodkowie, gdy jeszcze nie byÅ‚o lodówek i próżniowych opakowaÅ„? Co ciekawe, znali oni sposób, który byÅ‚ tak dobry, że stosujemy go z powodzeniem do dziÅ›. Suszenie, bo o nim mowa, to jedna z najstarszych metod utrwalania żywnoÅ›ci, która – co bardzo istotne – pozwala na zachowanie jej smaku.

Setki lat temu ówczeÅ›ni mieszkaÅ„cy globu wystawiali na dziaÅ‚anie sÅ‚oÅ„ca, wiatru i ognia miÄ™so czy ryby, by można byÅ‚o je zabrać w dalekÄ… podróż lub zrobić zapasy na zimÄ™, majÄ…c gwarancjÄ™ trwaÅ‚oÅ›ci pożywienia. DziÅ› podobnie czynimy, chcÄ…c w domowych warunkach wysuszyć grzyby – wówczas nasze strychy czy zadaszone balkony zdobiÄ… sznury z nawleczonymi kawaÅ‚kami borowików czy podgrzybków. Ale obecnie nie musimy nawet już wykazywać siÄ™ takÄ… cierpliwoÅ›ciÄ… jak w przypadku grzybów suszonych na Å›wieżym powietrzu – w piekarniku czy w specjalnych suszarkach możemy ususzyć warzywa, owoce, a nawet miÄ™so w krótkim czasie. Czy warto? Oto kilka powodów, które powinny nas do tego przekonać.

Naturalnie

Suszenie pozwala na zachowanie trwałości żywności w sposób naturalny. Polega ono na usunięciu części wody z produktów przez jej odparowanie. Przy braku odpowiedniej ilości wody bakterie, pleśnie i drożdże nie mogą się rozwijać – przez co produkt może być przechowywany przez długi okres bez objawów zepsucia. I co ważne, bez użycia jakichkolwiek konserwantów. W tym kontekście warto wspomnieć, że proces ten jest przyjazny dla środowiska.

Ach, ten smak!

Niezwykle ważnÄ… zaletÄ… suszenia jest fakt, że utrwala ono smak produktów. Co wiÄ™cej, w przypadku niektórych z nich – jak pomidory czy Å›liwki – ten smak jest unikalny, niepowtarzalny. I jeszcze ciekawostka – aromat produktów poddanych procesowi suszenia może być nawet silniejszy, gdyż wystÄ™puje w bardziej skoncentrowanej formie niż w przypadku ich Å›wieżych odpowiedników. Możemy to zauważyć choćby podczas otwierania torebek z suszonymi zioÅ‚ami.

Minimalizowanie strat składników odżywczych

Starannie przeprowadzane i nadzorowane procesy suszenia pozwalajÄ… minimalizować straty skÅ‚adników odżywczych surowców. Trzeba pamiÄ™tać, że wszystkie sposoby przetwarzania żywnoÅ›ci, nawet domowe, takie jak gotowanie, pieczenie, duszenie i inne techniki kulinarne powodujÄ… straty skÅ‚adników odżywczych, czÄ™sto nawet niemaÅ‚e. „W przypadku suszenia zmiany te nie sÄ… aż tak znaczne. Bez zmian pozostaje: kaloryczność, zawartość biaÅ‚ka, tÅ‚uszczu, wÄ™glowodanów, bÅ‚onnika oraz wiÄ™kszoÅ›ci skÅ‚adników mineralnych”, mówi Iwonna Niegowska, ekspert ds. żywienia Knorr. Niewielkie straty notujÄ… też witaminy (z wyjÄ…tkiem witaminy C, która jest bardzo wrażliwa na wszelkie metody obróbki żywnoÅ›ci).

Szerokie zastosowanie

Warzywa, owoce, zioÅ‚a, grzyby – te produkty w postaci suszonej dobrze znamy. Ale nie zdajemy sobie sprawy, że każdego dnia siÄ™gamy wielokrotnie po produkty powstaÅ‚e w procesie suszenia – to na przykÅ‚ad kawa, kakao, makaron, mÄ…ka, herbata, a nawet mleko modyfikowane dla dzieci.

Także produkty kulinarne pomagajÄ…ce gotować (jak sosy saÅ‚atkowe, fixy) sÄ… w caÅ‚oÅ›ci kompozycjÄ… suszonych skÅ‚adników. „Ponieważ ten typ procesu utrwalania jest bardzo wydajny, produkty te nie wymagajÄ… dodatkowego stosowania substancji konserwujÄ…cych. To zaÅ› sprawia, że powyższe produkty mogÄ… być bezpiecznie stosowane do różnorodnych celów kulinarnych” – dodaje Justyna Bylinowska z portalu dietetycy.org.pl.

Warto spojrzeć na skÅ‚ad produktów, by siÄ™ o tym przekonać siÄ™. PrzykÅ‚adowo linia Naturalne smaczne Knorr to jedynie suszone surowce i – co ważne w przypadku tej linii produktów – w 100% sÄ… to naturalne skÅ‚adniki, które znamy z naszych domowych kuchni, jak warzywa, zioÅ‚a, przyprawy czy mÄ…ka.

Naturalnie Smaczne! Spaghetti Bolognese

Składniki: przecier pomidorowy (32%), cebula (14%), cukier, sól morska, suszone pomidory (9,3%), marchew (7%), skrobia, czosnek (3,5%), oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, papryka (1,1%), oregano, rozmaryn, tymianek, pieprz.

Zobacz również
depresja sport

Jak to siÄ™ robi?

SuszÄ…c w piekarniku lub suszarce, możemy dokÅ‚adnie obserwować caÅ‚y proces. Okazuje siÄ™, że na skalÄ™ przemysÅ‚owÄ… przebiega on bardzo podobnie. Również dziaÅ‚a tzw. „czynnik grzejny”, którym najczęściej jest gorÄ…ce powietrze lub rzadziej – przegrzana para. Ciekawe, że niektóre surowce wykorzystywane przez Knorr w produktach marki, suszy siÄ™ też podobnie do sposobu, w jaki nasze babcie suszyÅ‚y grzyby, owoce lub zioÅ‚a – i pewnie część z nas robi to do dziÅ›. To suszenie nieogrzanym powietrzem. Dawniej rozÅ‚ożone produkty ukÅ‚adaÅ‚o siÄ™ lub wieszaÅ‚o w przewiewnym miejscu i w ten sposób wysychaÅ‚y. W przemyÅ›le spożywczym takie suszenie odbywa siÄ™ w komorach, w wymuszonym obiegu powietrza przy wykorzystaniu naturalnego potencjaÅ‚u do suszenia. StÄ…d nazywane jest również suszeniem powietrzem z otoczenia.

Najczęściej używanymi metodami suszenia są: suszenie konwekcyjne (za pomocą ogrzanego powietrza), powietrzne, rozpyłowe, bębnowe oraz liofilizacja.

Metody suszenia

Liofilizacja (suszenie sublimacyjne) to proces pozbywania się wody z surowca poprzez jej wymrażanie. Proces liofilizacji jest bardzo często stosowanym sposobem konserwowania żywności. Odbywa się w czterech etapach: obróbka wstępna, zamrażanie, suszenie główne i suszenie wtórne. Liofilizacja na początek wymaga schłodzenia żywności, często mocno poniżej zera, po to, by podstawowa struktura owocu, warzywa lub mięsa nie uległa zmianie, a zawarta w nich woda zyskała postać kryształków. Następnie, przy wykorzystaniu komory próżniowej, suszony materiał poddawany jest sublimacji, czyli zamianie zawartej w nim wody w parujący gaz. Pozwala to na uzyskanie produktu w formie odwodnionej. Niewątpliwą zaletą liofilizacji jest to, że powoduje ona stosunkowo mniej uszkodzeń struktury produktu w porównaniu do innych metod suszenia, wykorzystujących wyższe temperatury. Poza tym proces ten zwykle nie powoduje kurczenia lub utwardzania suszonego materiału. Żywność suszona w ten sposób jest bardzo lekka, a jej smak i zapach pozostają ogólnie niezmienione. Dużą wygodą jest to, że produkty liofilizowane można szybko przywrócić do ich pierwotnej postaci (nawodnić). Dzieje się tak za sprawą mikroskopijnych porów w suszonych składnikach, które nie ulegają zamknięciu podczas suszenia.

Suszenie rozpyłowe to metoda suszenia roztworu, zawiesiny lub emulsji do postaci stałego proszku poprzez rozpylenie jej i szybkie suszenie gorącym powietrzem. To bardzo rozpowszechniony proces, stosowany nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także w przemyśle farmaceutycznym i chemicznym. Stosuje się go przy suszeniu produktów wrażliwych na temperaturę. Suszenie rozpyłowe odbywa się w czterech etapach: przygotowanie żywności, rozpylanie/kontakt z gorącym powietrzem, parowanie i oddzielanie wysuszonego produktu od suszącego powietrza. Wszystkie urządzenia do suszenia rozpyłowego wykorzystują rozpylacze lub dysze rozpylające, które pozwalają na doprowadzenie płynu lub papki do postaci rozpylonej cieczy o kontrolowanym rozmiarze kropli. W wyniku działania gorącego powietrza podczas rozpylania suszonej substancji otrzymuje się proszek. W przemyśle spożywczym proces suszenia rozpyłowego wykorzystywany jest do suszenia mleka, kawy, herbaty, jajek, produktów zbożowych, przypraw lub dodatków smakowych.

Suszenie bębnowe to jedna z najbardziej wydajnych energetycznie metod suszenia. To proces szczególnie efektywny przy suszeniu żywności startej lub będącej w postaci bardzo lepkiego płynu. Podczas suszenia bębnowego płyn lub starty materiał jest nakładany cienką warstwą na zewnętrzną powierzchnię obrotowego bębna ogrzewanego parą. Po około ¾ obrotu od punktu nakładania materiału produkt jest już suchy i zdejmuje się go skrobakiem umieszczonym wewnątrz bębna. Następnie wysuszona żywność jest mielona na płatki lub cięta na arkusze. Suszarki bębnowe są stosowane w przemyśle spożywczym do suszenia produktów mlecznych i warzyw, np. ziemniaków.