Święta bez pszenicy – Marta Szloser, Wanda Gąsiorowska [RECENZJA]

Tytuł: Święta bez pszenicy
Autor: Marta Szloser, Wanda Gąsiorowska
Rok wydania: 2015
Wydawnictwo: Bukowy Las
Ilość stron: 448

Święta bez pszenicy. Ponad 250 bezglutenowych przepisów na Boże Narodzenia, Wielkanoc i … na co dzień!

Do Świąt bez pszenicy podchodziłam kilkukrotnie, przyznam że z pewnym sceptycyzmem spowodowanym obecnie panującą modą na dietę bezglutenową i jej cudowne, magicznie uzdrawiające właściwości. Nie podważam zasadności stosowania tego typu diety u osób, u których potwierdzono klinicznie celiakię, gdyż powinny one stosować dietę pozbawioną glutenu, dyskusyjnym jest jednak stosowanie takich ograniczeń wśród ludzi zdrowych.

Dla czytelnika zachęcająca może być objętość tej książki – blisko 450 stron tekstu nie tylko dotyczącego przepisów, których znalazło się tu ponad 250. Z powodzeniem książkę tę można by podzielić na dwie oddzielne pozycje.

W jej pierwszej części autorki objaśniły walory diety bezglutenowej, jej uniwersalności i szerokiego zastosowania dań bezglutenowych  na różne okazje. Przedstawiły własne przyczyny rezygnacji z glutenu oraz doświadczenia związane ze stosowaniem takiej diety. W niniejszej książce znaleźć można wzmiankę o celiakii, a także naprawdę pokaźny fragment dotyczący towaroznawstwa i technologii gastronomicznej produktów bezglutenowych. Czytelnik znajdzie tu informacje o doborze czynników spulchniających – czy wiedzieliście czym jest kamień winny? O tym jak wybierać bakalie, cytrusy i przyprawy.  Zainteresowały mnie wymienione tu rodzaje mąki – między innymi uzyskiwanej z topinamburu, maronów, konopi, wiesiołka czy nawet pestek dyni i jej zastosowane do przepisów – głównie wypieków. Interesujące jest także zestawienie nowości rynkowych żywności bio ze wskazaniem konkretnych producentów. Sądzę, że przydatną informacją zamieszczoną w tej pozycji jest wykaz zamienników konkretnych produktów takich jak jajka, mleka, płynnego tłuszczu, miodu czy rodzynek.

W książce znajdziemy ponad 250 bezglutenowych przepisów

W diecie bezglutenowej sporym wyzwaniem jest znalezienie zamiennika konwencjonalnego chleba, bez którego część osób nie wyobraża sobie codziennego funkcjonowania. Oferowane w handlu pieczywo bezglutenowe pozostawia wiele do życzenia koneserom i smakoszom. Autorki „Świąt bez pszenicy” podają przepisy i surowce do produkcji alternatywnego, dla tradycyjnych wypieków, pieczywa. W mojej opinii, produkcja pieczywa w oparciu o przepisy z tej książki, to poziom „hard” jeśli chodzi o dostępność surowców, ich przetworzenie oraz wypiek. Jak sugerują autorki, konieczna jest inwestycja w solidny młynek do ziaren, a pamiętać trzeba, że inny typ urządzenia poradzi sobie z ziarnami kaszy gryczanej a inny z nasionami oleistymi jak np. słonecznik. Osoba pracująca na etacie, prowadząca dom i zajmująca się dziećmi może mieć dobre chęci ale czy na pewno znajdzie czas na domowe mielenie mąki z worka komosy, amarantusa, teffu, owsa i ciecierzycy w różnych proporcjach?

W książce znaleźć można garść porad uniwersalnych, nie tylko w zastosowaniu diety bezglutenowej, w tym dobór sprzętów i przyborów kuchennych i np. ciekawych propozycji naturalnych barwników do przygotowania w domu.

W części przepisowej znalazłam pstrąga pieczonego z ziemniakami, zakwas buraczany i przygotowany z niego barszcz. Jestem tradycjonalistką i choć jest tu wiele innych inspirujących przepisów to chyba bigos wegański ze skwarkami z tofu czy pierogi z ciasta gryczano-kasztanowego z ciecierzycą i jarmużem nie byłyby entuzjastycznie przyjęte przez moich domowników. Za to przepisy na słodko mogą znaleźć więcej amatorów – pierniczki śliwkowe czy babeczki z cydrem i pascha jaglana są proste do wykonania a składniki dostępne w konwencjonalnych sklepach spożywczych.

Część przepisów dedykowałabym wyłącznie smakoszom – w tym chleb gryczano-topinamburowy, kutię ryżową i majonez z białej fasoli a na deser ciastka majonezowe (sic! -choć chyba powinnam napisać sick…)

Książkę poleciłabym osobom chorującym na celiakię a także tym, którzy chcą podążać za modą na dietę bezglutenową. Należy jednak zastrzec, że dieta bezglutenowa nie jest dietą konwencjonalną zalecaną w żywieniu osób zdrowych, jej nieumiejętne stosowanie może skutkować niedoborami składników odżywczych (link).

dr Justyna Bylinowska

dr Justyna Bylinowska

Redaktor Dietetycy.org.pl
dr Justyna Bylinowska

Latest posts by dr Justyna Bylinowska (see all)

Dodaj komentarz