System znakowania GDA/RWS – cenna informacja przy wyborze produktu czy jednak nie?

Etykieta produktu jest źródłem informacji o nim. Wybierając produkt, patrzymy na jego skład, wartość odżywczą, energetyczną, datę przydatności do spożycia itd. Bez wątpienia są to najbardziej potrzebne informacje jakimi powinniśmy kierować się, stojąc przy półce sklepowej. Lecz chciałabym też zwrócić uwagę na dodatkowy element występujący na opakowaniu niektórych produktów, jakim jest system znakowania GDA/RWS.

Postaram się przybliżyć co to takiego i odpowiedzieć na pytanie: czy warto zerknąć na niego, wkładając produkt do koszyka?

GDA, czyli wskazane dzienne spożycie. Zostało ono obliczone dla zdrowej i dorosłej osoby o prawidłowej masie ciała i normalnym poziomie aktywności fizycznej. Oznacza poziom spożycia poszczególnych składników odżywczych zalecanych w codziennej diecie takiej osoby. Wprowadzony przez PZPF i GIS jako dobrowolny system znakowania produktów na podstawie rozporządzenia z 2011 roku. Obecnie zgodnie z nowymi wymaganiami znakowania określany na produktach jako RWS czyli Referencyjne Wartości Spożycia. Są to typowe ilości składników odżywczych, które powinny być spożywane przez większość osób w ciągu doby. Obejmuje on: wartość energetyczną, tłuszcz, kwasy tłuszczowe nasycone, węglowodany, cukry, białko i sól. Wartości te podawane są w przeliczeniu na porcje produktu / napoju, a także jako wartość procentowa dziennego zapotrzebowania na dany składnik.

% RWS wraz z innymi informacjami żywieniowymi stanowią wytyczne pomagające konsumentom zrozumieć ile w przybliżeniu energii, tłuszczów, tłuszczów nasyconych, cukrów i soli itd. mogą dostarczyć wraz z pożywieniem w ciągu doby, w ramach prawidłowej zbilansowanej diety.

% RWS oblicza się na ogół jako odniesienie do porcji produktu. Przy czym wielkość porcji ustala producent i określa to na opakowaniu produktu spożywczego lub napoju. Powinna ona odnosić się do jednorazowego spożycia i być wyrażana w jednostkach miarowych stosowanych w gospodarstwach domowych.

Do produktów, które znakowane są systemem GDA/RWS możemy zaliczyć:

• Lody
• Napoje
• Płatki śniadaniowe
• Produkty mleczne
• Słodycze
• Słone przekąski
• Sosy
• Tłuszcze do smarowania
• Tłuszcze płynne
• Zupy

gda

Przykład znakowania systemem GDA/RWS

Podsumowując, jeśli produkt posiada na opakowaniu % RWS, można zwrócić na niego uwagę, by orientacyjnie wiedzieć na ile pokryjemy nasze zapotrzebowanie na poszczególne składniki, spożywając porcje produktu. Należy pamiętać przy tym, że został on przeliczony dla zdrowej, dorosłej osoby, o normalnej aktywności fizycznej i ze względu na wiele różnic pomiędzy ludźmi np. w masie ciała, wzroście, aktywności – nie jest to wartość docelowa dla danej osoby, tylko szacunkowa.

Opracowanie na podstawie: www.pfpz.pl. 17.09.2016 r.

Karolina Zapora

Karolina Zapora

Absolwentka dietetyki Uniwersytetu Medycznego w Lublinie. Obecnie kontynuuje naukę na studiach magisterskich na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Aktywny członek koła naukowego SKN Dietetyków WUM. Dzięki dietetyce sama zmieniłam podejście do prawidłowego żywienia. Chętnie służę pomocą i w razie jakichkolwiek pytań proszę o kontakt mailowy na adres karola_116@o2.pl.
Karolina Zapora

Latest posts by Karolina Zapora (see all)

Dodaj komentarz