Szparagi – właściwości

szparagiZielone warzywa o unikalnym, podłużnym kształcie to wiosenny przebój dla wielbicieli lekkiej, zdrowej kuchni. Szparagi są niezwykle niskokaloryczne – jeden to zaledwie kilka kalorii – zaś potrafią zapełnić szybko żołądek. Ten artykuł ma za zadanie przekonać niedowiarków, że szparagi są dobrym wyborem zarówno dla osób odchudzających się jak i po prostu wielbicieli zdrowej, zielonej kuchni.

Szparagi a odchudzanie

Wspomniana niska kaloryczność szparagów idzie w parze z dużą zawartością błonnika pokarmowego. W 100 gramach szparagów jest go ponad 2 gramy. To zaś sprawia, że czujemy większą sytość niż po spożyciu wielu innych potraw, w tym części warzyw i owoców.

Ładunek wartości odżywczych

To, że szparagi mają niewiele kalorii wcale nie oznacza, że brakuje im witamin i minerałów. Wręcz przeciwnie. Szparagi to ładunek witamin – jedno średniej wielkości warzywo pokrywa 2% dziennego zapotrzebowania na witaminę C oraz witaminę A. Znajdziemy w nich również witaminy z grupy B, witaminę E oraz witaminę K.

W szparagach znajdziemy także chrom, duże zawartości potasu, żelaza, manganu, folianów i fosforu.

Dla alergików

Niestety szparagi nie są obojętne dla alergików i zdarza się, że niektóre osoby są na nie uczulone – tak więc należy ostrożnie rozpoczynać swoją przygodę ze szparagami. Jeśli jednak wszystko gra – a tak na ogół jest – to wystarczy sięgnąć po dalsze korzyści zdrowotne szparagów.

Właściwości zdrowotne

Wymienionym wcześniej składnikom zawdzięczają szparagi właściwości antyoksydacyjne – pod tym względem znajdują się one w czołówce warzyw i owoców. Te właściwości związane są także z występowaniem dość rzadkiego składnika – glutationu, występującego również w awokado oraz brokułach. To przekłada się na silniejszą ochronę organizmu przed poważnymi chorobami a także spowalnia procesy starzenia.

Działanie diuretyczne (m.in. dzięki asparaginie) szparagów przynosi kolejne korzyści – zmniejszając ryzyko powstawania kamieni nerkowych. Wysoka zawartość folianów przekłada się na przyjazność tego warzywa dla kobiet w ciąży szczególnie potrzebujących tego składnika dla zdrowia rozwijającego się dziecka.

Zdjęcie – Prawo autorskie: zhekos / 123RF Zdjęcie Seryjne

1 komentarz

Dodaj komentarz