Trendy w dietetyce na rok 2016

Avatar photo
trendy 2016

AmerykaÅ„ski magazyn branżowy Today’s Dietitian okreÅ›liÅ‚ w rozmowie ze specjalistami z zakresu żywienia trendy, które bÄ™dÄ… dominowaÅ‚y w nowym roku w dietetyce.

Åšwiatowe trendy w dietetyce na 2016

ZnalazÅ‚y siÄ™ w nim miÄ™dzy innymi tak popularne w Polsce zupy – stajÄ… siÄ™ coraz popularniejsze z dietetycznego punktu widzenia i sÄ… kontynuacjÄ… wczeÅ›niejszego szumu zwiÄ…zanego z piciem koktajli i owoców – a wyższoÅ›ciÄ… zup może okazać siÄ™ wiÄ™ksza zawartość bÅ‚onnika. Punkt dla polskiej, tradycyjnej diety?

To, co ucieszy wielu, to zmiany na lepsze na rynku spożywczym – wedÅ‚ug specjalistów magazynu wciąż rosnÄ…ca presja na koncerny spożywcze doprowadzi do tego, że w produktach przetworzonych bÄ™dzie coraz mniej cukru. Tym samym można siÄ™ spodziewać wiÄ™kszej iloÅ›ci sÅ‚odzików, które go zastÄ…piÄ…. WiÄ™kszy nacisk bÄ™dzie poÅ‚ożony w skÅ‚adach produktów na promowane dla zdrowia probiotyki, które przeżywajÄ… swój zÅ‚oty wiek i możemy siÄ™ spodziewać, że tak bÄ™dzie w roku 2016. Probiotyki mogÄ… pojawiać siÄ™ w coraz wiÄ™kszej iloÅ›ci produktów, które wczeÅ›niej nie byÅ‚y wykorzystywane w celu suplementacji dobrymi bakteriami. Ostatnie zmiany w sposobie żywienia ludzi sugerujÄ… powrót do produktów mlecznych z tÅ‚uszczem (peÅ‚notÅ‚uste, z obniżonÄ… zawartoÅ›ciÄ… tÅ‚uszczu). To one na półkach mogÄ… zastÄ™pować produkty w peÅ‚ni wolne od tÅ‚uszczu.

Większy nacisk w środowisku żywieniowców na świecie zaczyna się kłaść na kwestie związane z ekologią i myśleniem o środowisku i przyszłych pokoleniach podczas produkcji żywności.

Jest też kilka produktów, które sÄ… typowane na hity roku 2016. SÄ… to niewÄ…tpliwie roÅ›liny strÄ…czkowe, ponieważ ONZ ogÅ‚osiÅ‚o rok 2016 miÄ™dzynarodowym rokiem strÄ…czkowych – spodziewajmy siÄ™ wiÄ™c rosnÄ…cej popularnoÅ›ci tych produktów. To czego możemy siÄ™ spodziewać, to także wiÄ™ksza popularność jedzenia kieÅ‚ków, szczególnie, że z roku na rok powstaje coraz wiÄ™cej żywnoÅ›ci wykorzystujÄ…cej te produkty. CzÄ™sto zaniedbywane w prasie branżowej buraki sÄ… cennym źródÅ‚em skÅ‚adników prozdrowotnych i jest to dostrzegane przez rynek spożywczy.

Zmienia siÄ™ także postrzeganie niektórych problemów zdrowotnych – niedawno DGAC po raz pierwszy poluzowaÅ‚o poziom rekomendowanego spożycia cholesterolu w diecie. Coraz wiÄ™cej doniesieÅ„ naukowych popierajÄ…cych to stanowisko może powodować odwrót od restrykcji w tym wzglÄ™dzie w żywieniu. Wiele badaÅ„ na temat biaÅ‚ka, który znowu staje siÄ™ gorÄ…cym tematem, jest już nieaktualna lub niewystarczajÄ…ca. Możemy siÄ™ spodziewać w najbliższych miesiÄ…cach wiÄ™cej informacji na jego temat.

Zobacz również
traganek

A co w Polsce?

Niewątpliwie nasz rodzimy rynek podąża trochę z opóźnieniem za trendami płynącymi z Zachodu, niemniej poważnym wydarzeniem z zeszłego roku było wprowadzenie rewolucji w żywieniu w szkołach. To właśnie ta kwestia powinna być również kluczowa w przyszłym roku i kształtować sposób odżywiania na najbliższe lata.

Jakie są Wasze typy na rok 2016? Zachęcamy do komentowania pod artykułem oraz na naszym forum: