Wegetariańskie przepisy dla maluchów – Dagmar von Cramm [RECENZJA]

Tytuł: Wegetariańskie przepisy dla maluchów. Zdrowo już od pierwszej łyżki
Autor: Dagmar von Cramm
Rok wydania: 2016
Wydawnictwo: esteri
Ilość stron: 64

wegetariańskie przepisy dla maluchówObecnie rodzice są bombardowani informacjami, bywa że sprzecznymi, związanymi z żywieniem dzieci. Schemat rozszerzania diety, dobór produktów, alergeny, nietolerancje laktozy czy glutenu, probiotyki, żywność konwencjonalna, ekologiczna, ta ze słoiczków czy przygotowana w domu, model diety ogólnej – a może alternatywnej i wiele innych zagadnień powoduje chaos informacyjny. Zagubiony rodzic chciałby, aby dieta jego dziecka zapewniła mu prawidłowy rozwój lecz nie zawsze jest w stanie zweryfikować czy dane informacje są prawdziwe. Konsultacje pediatryczne skupiają się raczej na kwalifikacji do szczepień czy doraźnej pomocy zdrowotnej niż na edukacji rodziców w sposobie żywienia dzieci.

Jak wynika z najnowszego raportu Academy of Nutrition and Dietetics dieta wegetariańska może być korzystna dla zdrowia nie tylko u osób dorosłych ale także dzieci. Do tej pory uczono nas, że dieta wegetariańska jak i wegańska są klasyfikowane jako diety alternatywne a konwencjonalny schemat rozszerzania diety dzieci nie wskazuje by stosować dietę wegetariańską wśród tej grupy konsumentów. Co więcej we Włoszech, słynących z bardzo dobrego modelu diety – śródziemnomorskiej – opublikowano projekt ustawy w założeniu, której rodzice zmuszający dzieci do diety wegetariańskiej i wegańskiej mają ponieść odpowiedzialność karną z pozbawieniem wolności włącznie!

porady dla rodziców

porady dla rodziców

Książka „Wegetariańskie przepisy dla maluchów” to bardzo poręczny zbiór bezmięsnych przepisów na obiady i przekąski dla dzieci (forma miksowana) i rodziców (forma apetycznego dania). Autorka we wstępie opisała założenia diety wegetariańskiej i jej zastosowanie u dzieci. Podała składniki odżywcze, mogące stać się deficytowymi w diecie wegetariańskiej ze szczególnym uwzględnieniem żelaza, cynku, jodu i witaminy B12. W krótki sposób wprowadziła czytelnika w asortyment zbóż i ich przetworów, a także orzechów nasion i ziaren.

Zamieściła także wzmiankę o wyborze produktów tłuszczowych zalecanych w diecie dzieci ze wskazaniem na masło i jego regularną podaż. Dobór przepisów jest bardzo zróżnicowany, produkty wchodzące w skład dań są urozmaicone podobnie jak zastosowane techniki kulinarne i kolorystyka natomiast konsystencja dań jest najczęściej półpłynna bądź papkowata. O ile zupka ziemniaczana czy puree wiosenne, warzywne są łatwostrawnym, trafnym wyborem – to nad zupką z ciecierzycy, w skład którego wchodzi ciecierzyca i kukurydza z puszek oraz śmietanka sojowa i wędzone tofu, mocno bym się zastanawiała – produkty te są ciężkostrawne a do tego przetworzone – kto czytał skład śmietanki sojowej ten wie o czym mowa… W wielu przepisach pojawiają się orzechy – w tym arachidowe – według większości zaleceń wprowadzanie do diety dzieci tej grupy produktów powinno przypadać na 12-13 miesiąc.

wegetariańskie przepisy dla małych i dużych

wegetariańskie przepisy dla małych i dużych

Autorka proponuje dania bazujące na suchych nasionach roślin strączkowych, co jest oczywiście cennym dodatkiem do diety. Zważywszy jednak na wzdymający charakter tych produktów, zawartość substancji antyodżywczych czy znaczną zawartość błonnika, mogącego zmniejszać wchłanianie żelaza czy wapnia, których i tak jest ograniczona ilość w diecie wegetariańskiej, warto przemyśleć czy opierać na nich dietę dziecka.

Przepisy w których uwzględnione są jajka pojawiają się sporadycznie a produkt ten zapewnia podaż bardzo wartościowego białka czy składników mineralnych potrzebnych do wzrostu i rozwoju młodego organizmu.

Dobrze zbilansowana dieta wegańska czy wegetariańska nie szkodzi zdrowiu, a w niektórych przypadkach nawet poprawia jego stan jednak powinny stosować ją świadomie wyłącznie osoby dorosłe. Aby zapewnić odpowiednią podaż składników odżywczych w takim modelu żywienia, należy zwrócić uwagę na wielkość porcji, niektórych produktów należy spożyć więcej, by dostarczyć analogiczną ilość składników odżywczych (np. żelaza) co w produktach mięsnych. Dzieci, często i tak niechętne do spożywania posiłków, zmuszone do podwójnej porcji soczewicy czy nawet najpyszniejszej kaszy jaglanej z mlekiem sokiem i płatkami orkiszowymi mogą zwyczajnie odmówić współpracy ;-)

Zachowanie umiaru i zdrowego rozsądku w porozumieniu z pediatrą w sprawach żywienia naszych pociech przyniesie najlepsze efekty dla ich zdrowia i rozwoju. Książkę „Wegetariańskie przepisy dla maluchów” można potraktować jako cenny zbiór przepisów pozwalających urozmaicić jadłospis dziecka nie zaś jako wytyczne do stosowania na co dzień w żywieniu dzieci.

Dodaj komentarz