Wino i czekolada w walce z cukrzycÄ…

Avatar photo
wino czekolada cukrzyca

Aby obniżyć ryzyko cukrzycy typu 2. przydatne może okazać siÄ™ wzbogacenie diety miÄ™dzy innymi w wino, czekoladÄ™, herbatÄ™, owoce jagodowe, czerwone winogrona, zioÅ‚a – produkty zawierajÄ…ce wysokie stężenie flawonoidów. Wyniki te potwierdzone zostaÅ‚y przez najnowsze badanie opublikowane w The Journal of Nutrition.

Brytyjscy badacze (University of East Anglia oraz Kings College London) wskazujÄ…, że flawonoidy pomagajÄ… zmniejszyć  insulinooporność i poprawiajÄ… regulacjÄ™ poziomu glukozy. Badanie obejmowaÅ‚o grupÄ™ 2000 kobiet w szerokim spektrum wiekowym. Choć potwierdzona zostaÅ‚a sama zależność to nie udaÅ‚o siÄ™ jeszcze ustalić poziomu dawki, która wspomagaÅ‚aby walkÄ™ z cukrzycÄ… typu 2.

Gorzka czekolada jak i wino wykazujÄ… wiele zdrowotnych wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci pod warunkiem, że sÄ… spożywane z umiarem. Polecamy artykuÅ‚y o czekoladzie i jej wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciach antyrakowych, wspierania zdrowia serca oraz wpÅ‚ywie czekolady na zawartość tÅ‚uszczu w ciele. Warto też poznać wpÅ‚yw wina na ryzyko zachorowania na raka piersi oraz dziaÅ‚anie zawartego w nim resveratrolu.

Zobacz również
baobab

Źródło: mirror.co.uk