Winogrona – właściwości

winogrona czerwoneWinogrona zarówno białe jak i czerwone mogą stanowić  uniwersalną przekąskę na różne okazję zarówno dla rodziny jak i na duże przyjęcia. Znajdują swoje zastosowanie jako przegryzka, składnik przekąsek, ciast i deserów, komponują się także z serami a także bardzo dobrze sprawdzają się w dekorowaniu stołów, wykładane na tacach i paterach.

Tysiące gatunków i smaków

Większość konsumentów identyfikuje winogrona raczej po kolorze niż po nazwie gatunków i szczepów. Istnieje bardzo wiele odmian winogron szacuje się, że jest ich około 5 tysięcy, z których około 250 jest uprawianych na skalę masową.

Nawet kolory winogron są liczne zakres ich barw przechodzi od niebiesko-czarnego do niebieskiego przez fioletowy, czerwony i zielony aż do jasnozielonego.

Aby uprościć klasyfikację można przyjąć podstawowe barwy – to jest winogrona czerwone, białe lub zielone. Białe winogrona tak naprawdę mają kolor zielony, w zależności od szczepu natężenie tej barwy jest różne, od jasnego do ciemnego.

Niezależnie od koloru, gatunku, szczepu czy nomenklatury winogrona są zdrową i pożywną przekąską. Właściwości te są różne dla poszczególnych typów winogron.

Czerwone winogrona

Z nasionami czy bez, czerwone winogrona przewyższają białe pod względem zawartości składników odżywczych. Badania wykazały, że sok z czerwonych winogron ma wpływ na zmniejszenie lepkości krwi, co jest bardzo istotną cechą z punktu widzenia profilaktyki chorób układu krążenia.

Resweratrol – polifenol –  związek obecny w znacznych ilościach w  czerwonych winogronach wykazuje właściwości ochronne przed tworzeniem się blaszki miażdżycowej w świetle tętnic. Związek ten posiada właściwości wygaszające stany zapalne a także działanie przeciwnowotworowe.

Z innych wartościowych dla zdrowia związków zawartych w czerwonych winogronach należy wymienić antocyjany – należące do flawonoidów, nadające pigment owocom czerwonych winogron, uważane za silne przeciwutleniacze. Winogrona czerwone zawierają również karoten a także witaminy: C , E i K oraz składniki mineralne przeważnie magnez, żelazo, miedź i wap

Zielone i białe winogrona

Ten typ winogron zawiera nieco mniej cennych żywieniowo składników w porównaniu z odmianami czerwonymi jednak pod względem walorów smakowych mogą im dorównywać.

Mimo, że nie mają antocjanów występujących w czerwonych winogronach – posiadają pokaźne ilości przeciwutleczniaczy i składników odżywczych.  Można w nich znaleźć witaminy A, C i K oraz składniki mineralne takie jak wapń i żelazo.

Niektórzy lekarze uważają, że białe odmiany winogron wspomagają procesy trawienia a także mogą działać na organizm odtruwająco.

Zielone i białe odmiany  winogron mogą być korzystniejsze w diecie osób ze skłonnościami do kamicy ze względy na niższą w porównaniu do czerwonych zawartość szczawianów sprzyjających odkładaniu się kamieni w układzie moczowym.

Popularną odmianą białych winogron jest Thompson charakteryzujący się słodkimi, soczystymi owocami. To właśnie z tej odmiany wytwarzane są popularne rodzynki sułtańskie, cenione za słodycz i soczystość szeroko wykorzystywane w przetwórstwie cukierniczym i piekarnicznym.

A Wy które winogrona wolicie?

[rnkrwp id=”996592″ height=”277″ ]

Słodka przekąska

Pod postacią świeżych owoców czy też suszonych (rodzynek) winogrona stanowią zdrowszą alternatywę dla cukierków i ciastek. Wybór koloru zależy przede wszystkim od preferencji smakowych danego konsumenta jednak dla osób którym wybór jest potencjalnie obojętny sugeruje się sięgnięcie po owoce o ciemnym zabarwieniu skórki ze względu na zawarte w nich polifenole wspomagające pracę układu krążenia.



Dodaj komentarz