Zalecenia żywieniowe dla dzieci cierpiących na cukrzycę

U dzieci i młodzieży występuje cukrzyca typu I, wywołana  upośledzeniem funkcji wydzielniczych komórek beta wysp trzustkowych, które nie produkują insuliny. Choroba ta wywołana jest czynnikami genetycznymi lub immunologicznymi, ale także może dojść do jej rozwinięcia poprzez infekcje wirusowe.

Objawy

Najczęstszymi objawami są wzmożone pragnienie oraz wydalanie moczu, ale także zwiększenie bądź zmniejszenie łaknienia, czy drażliwość i ubytek masy ciała. Wymienione wcześniej objawy prowadzą zazwyczaj do kwasicy ketonowej.

Zalecenia żywieniowe

Celem leczenia w dużej mierze jest zapobiegnięcie powikłaniom ostrym oraz tzw. powikłaniom późnym, takim jak: retinopatia, czy nefropatia. Opiera się ono na insulinoterapii w formie konwencjonalnej, intensywnej oraz funkcjonalnej. Wspomagane jest natomiast przez odpowiednio zbilansowany plan żywieniowy, w którym chociaż węglowodany zajmują około połowę wartości pokrycia zapotrzebowania energetycznego na dzień, ale już cukry łatwoprzyswajalne tylko 5-8 procent tej wartości.

Oprócz węglowodanów przyswajalnych należy pamiętać o tych nieprzyswajalnych, czyli błonniku, którego według zaleceń powinniśmy dostarczyć około 30 gram na dobę. Materiał budulcowy –  białko, w postaci chudych mięs, indyczego, cielęcego, czy też drobiowego, podajemy zależnie od wieku, w przeliczeniu na kilogram masy ciała z tendencją zniżkową do około 1 grama na kilogram masy ciała w 10 roku życia.

Tłuszcze powinny stanowić około 30-40 procent wartości dziennego zapotrzebowania energetycznego. Produkty pożądane z grupy zbożowych to: pieczywo razowe, grube kasze, makarony oraz suche nasiona roślin strączkowych. Podaż nabiału, w zależności od wpływu laktozy na zwiększenie poziomu glukozy we krwi, powinna być rozpatrywana indywidualnie u każdego dziecka. Jednak wskazane są kefiry, jogurty i sery twarogowe.

Udostępnień