Zaparcia czynnościowe u dzieci

Avatar photo
zaparcia czynnościowe u dzieci

Problem zaparć u dzieci moĹĽe dotyczyć nawet 30% maluchĂłw (zaparcia okresowe). Przyczyny tego schorzenia mogÄ… być różne. U maĹ‚ych dzieci dotyczÄ… najczęściej zbyt maĹ‚ej podaĹĽy bĹ‚onnika w diecie i zmniejszonej iloĹ›ci podawania  pĹ‚ynĂłw.

zaparcia czynnościowe u dzieci
nanobey / 123RF

Kiedy można mówić o zaparciu?

Zaparcie jest to utrudnione, wymagajÄ…ce wysiĹ‚ku oddanie stolca lub wydalenie go w odstÄ™pach wiÄ™kszych niĹĽ 3 dni lub przez 2 lub wiÄ™cej tygodni. Stolec jest twardy, zbity, dziecko wkĹ‚ada duĹĽy wysiĹ‚ek w odruch defekacji. Zdarza siÄ™, ĹĽe na kale widać Ĺ›lady krwi, co czÄ™sto niepokoi rodzicĂłw. Nieleczone zaparcia mogÄ… siÄ™ pogĹ‚Ä™biać – rozdÄ™cie okrężnicy i odbytnicy zmniejszajÄ… wraĹĽliwość odruchu defekacyjnego i efektywność perystaltyki.  Dolegliwość ta najczęściej spotyka dzieci w wieku 2-4lat (okres nauki kontrolowania wypróżnieĹ„) i częściej dotyczy chĹ‚opcĂłw niĹĽ dziewczynki. Zaparciom moĹĽe towarzyszyć: draĹĽliwość, osĹ‚abienie Ĺ‚aknienia i/lub uczucie nasycenia. ZnikajÄ… one po defekacji.

Dzieci najczęściej bojÄ… siÄ™ bĂłlu przy oddawaniu stolca, ktĂłry spowodowany jest twardym, zbitym stolcem, ciężko przechodzÄ…cym przez odbytnicÄ™. Dlatego teĹĽ wstrzymujÄ… kaĹ‚ poprzez zaciskanie poĹ›ladkĂłw w celu  niedopuszczenia do pasaĹĽu stolca. Tyczy siÄ™ to dzieci starszych. U dzieci mĹ‚odszych obserwuje siÄ™ prostowanie nóżek i stawanie na palcach nĂłg, trzymanie siÄ™ mebli oraz koĹ‚ysanie siÄ™ do przodu i tyĹ‚u.

Fizjologia zaparć

Najważniejszymi funkcjami jelita grubego są: wchłanianie wody i elektrolitów oraz formowanie, magazynowanie i okresowe wydalanie kału. Miazga pokarmowa, która jest zgromadzona w jelicie grubym, jest przetworzona i przesuwana za pomocą ruchów perystaltycznych (robaczkowych) jelit w kierunku odbytnicy. Ruchy te powstają w wyniku bardzo złożonych odruchów nerwowych zapoczątkowanych przez kęs pokarmu. Kolejnym z czynników wywołujących ruch perystaltyczny jelit jest drażnienie ścian jelita grubego przez wypełniającą ją zawartość. Błonnik jest naturalnym czynnikiem pokarmowym pobudzającym czynności ruchowe jelit.

W jelicie grubym występują bardzo liczne bakterie, które powodują fermentację resztek pokarmowych i syntetyzują witaminy np.: witaminę B12, kwas foliowy, kwas pantotenowy oraz wpływają na regulację pracy jelita i stan zdrowia całego organizmu (bakterie probiotyczne).

Prawidłowa częstość oddawania stolca u niemowląt karmionych piersią wynosi 1-10x/dobę, u niemowląt karmionych sztucznie 1-4x/dobę, u dzieci w wieku 1-4 lat 1-2x/dobę, u dzieci starszych podobnie jak u dorosłych – częstość wypróżnień waha się od 3 stolców dziennie do jednego na 3 dni.

Akt defekacji jest odruchem bardzo złożonym. Początkowo dochodzi do masowych skurczów całej okrężnicy zstępującej, mięśnie tłoczni brzusznej napinają się i wzrasta ciśnienie śródbrzuszne. Treść kałowa zostaje przesunięta do dolnej części odbytnicy, a następnie następuje rozluźnienie zwieraczy odbytu i wypróżnienie.

Zaparcia mogÄ… rĂłwnieĹĽ wystÄ…pić w niektĂłrych zaburzeniach metabolicznych, takich jak: mocznica, cukrzyca, kwasica kanalikowa, hiperkalcemia, hipokaliemia, hiperwitaminoza  witaminy D, a takĹĽe w mukowiscydozie oraz chorobach ukĹ‚adu dokrewnego, w tym: w niedoczynnoĹ›ci tarczycy, niedoczynnoĹ›ci nadnerczy, nadczynnoĹ›ci przytarczyc i moczĂłwce prostej.

Rola błonnika w zaparciach u dzieci

Pokarm zawierający mało błonnika, wchłania się prawie w całości w przewodzie pokarmowym, pozostawiając niewielką ilość resztek. W wyniku tego powstaje niewielka ilość mas kałowych, które słabo pobudzają jelito grube do ruchów robaczkowych, prowadząc do niedostatecznego wypróżnienia. Zaleganie mas kałowych w jelitach powoduje ich wysuszenie i twardnienie, co dodatkowo zwiększa trudności związane z wypróżnieniem.

Zalecane spożycie błonnika pokarmowego u dzieci zdrowych wynosi 0,5 g/ kg masy ciała (lecz nie więcej niż 35g/dobę).

Zobacz rĂłwnieĹĽ
różaniec górski

Dieta bogatoresztkowa powoduje rozluźnienie konsystencji stolców, ponieważ błonnik wiąże wodę i pęcznieje, zwiększając jednocześnie masę stolca. Fermentacja błonnika w jelitach prowadzi do powstawania wielu związków m.in. lotnych kwasów tłuszczowych), które podrażniają jelito i pobudzają ruchy perystaltyczne. Dzięki temu kał przesuwa się szybciej w jelitach, jest łatwiej formowany i wydalany.

Zalecenia dietetyczne

Tabela poniżej przedstawia grupy produktów, produkty zalecane i przeciwwskazane w dietoterapii zaparć u dzieci.

Grupa produktĂłwProdukty zalecaneProdukty przeciwwskazane
PieczywoPieczywo czerstwe, razowe, ĹĽytnie, peĹ‚noziarniste, graham, pieczywo chrupkie, pieczywo z dodatkiem otrÄ…b, pumpernikielPieczywo Ĺ›wieĹĽe, jasne, pszenne buĹ‚ki, pieczywo cukiernicze, rogale
MÄ…kaMÄ…ka z niskiego przemiaĹ‚u – ĹĽytnia, razowaMÄ…ka z wysokiego przemiaĹ‚u — pszenna, kukurydziana, ziemniaczana
Kasze, makaronyKasze gruboziarniste (gryczana, jaglana, jÄ™czmienna, pÄ™czak) ryĹĽ brÄ…zowy, otrÄ™by, PĹ‚atki jÄ™czmienne, owsiane, makarony z mÄ…ki razowejKasze drobne (manna, krakowska, jÄ™czmienna), kukurydziana, jÄ™czmienna, perĹ‚owa, ryĹĽ biaĹ‚y, makaron z mÄ…ki pszennej
MiÄ™so, wÄ™dlinyChude miÄ™sa (gotowane, duszone lub smaĹĽone bez tĹ‚uszczu) — woĹ‚owina, cielÄ™cina, krĂłlik, chudy drĂłb (indyk, kurczak), chuda szynka (woĹ‚owa, drobiowa) i polÄ™dwicaTĹ‚uste (smaĹĽone na oleju, margarynach twardych), miÄ™sa (wieprzowe, woĹ‚owe, baranina, gęś, kaczka), tĹ‚uste wÄ™dliny (baleron, boczek, pasztety), tĹ‚uste kieĹ‚basy
JajaGotowane na miękko, na parzeSmażone na tłuszczu
RybyGotowany dorsz, sandacz, szczupak, leszczWęgorz, ryby smażone
Mleko i przetwory mleczneChude mleko (0–2% tĹ‚uszczu), kefiry, jogurty z odtĹ‚uszczonego mleka, chudy ser twarogowyTĹ‚uste mleko (> 2%), kefiry i jogurty z tĹ‚ustego mleka, Ĺ›mietany, sery typu â€ťfromage”, sery topione, Ĺ›mietanka kremowa
OwoceWszystkie gatunki, szczególnie te zawierające drobne pestki (agrest, winogrona, kiwi, poziomki, truskawki, świeże czarne jagody), owoce suszone, nisko słodzone dżemyWysoko słodzone dżemy, konfitury
WarzywaWszystkie warzywa, w postaci surówek lub gotowane (brokuły, buraki, pomidor, papryka, szpinak, sałata, pietruszka), dynia, surowa marchewWarzywa smażone (frytki), wzdymające , (groch, fasola, bób, kapusta, cebula, kalafior, świeży ogórek) gotowana marchew
Cukier, miĂłd, sĹ‚odycze, przekÄ…skiGalaretki przygotowane z owocĂłw,musy, pestki sĹ‚onecznika, dyni, orzechy laskowe, pistacjowe, migdaĹ‚y, miĂłd (w ograniczonych iloĹ›ciach)Czekolada, kakao, torty, kremy, lody tradycyjne, kisiele, ciastka, cukier (biaĹ‚y brunatny, owocowy, gronowy, sĹ‚odowy),
NapojeNapoje niegazowane, kompoty, soki, (jabĹ‚kowy, winogronowy, gruszkowy, nektary owocowe, napary owocoweBardzo sĹ‚odkie napoje, wody gazowane, napoje czekoladowe, kawa prawdziwa, mocna herbata
PrzyprawyWszystkie zioĹ‚owe przyprawy (gĹ‚Ăłwnie: koperek, kminek, musztarda, sĂłl, ziele  angielskie, liść laurowy, majeranek, anyĹĽ, cynamon) DuĹĽe iloĹ›ci ostrych przypraw, ocet

W 2008/2012 roku Instytut Żywności i Żywienia opracował zalecane dzienne normy spożycia wody dla różnych grup ludności, w tym niemowląt i dzieci.
Ilość płynów w dziennej diecie według EFSA

Należy pamiętać, iż odpowiednia ilość płynów zwiększa objętość masy kałowej i zapobiega zaparciom. Według Instytutu Żywności i Żywienia zalecane dzienne normy na spożycie wody dla dzieci wynosi:

  • dzieci 2-3 lata- 1300ml
  • dzieci 4-8 lat-1600ml
  • chĹ‚opcy 9-13 lat- 2100ml
  • dziewczynki 9-13lat- 1900ml

Ilość wody, którą należy podać dziecku, aby zachowany był zrównoważony bilans wodny organizmu, a tym samym by uniknąć zaparć, można również obliczyć w oparciu o wagę Malucha. Dziecko o wadze do 10kg powinno wypijać 100ml płynów, a na każdy kolejny kilogram masy ciała po 50ml.

Bibliografia:

  1. J. Ryżko (2008) III Klasyfikacja rzymska zaburzeń czynnościowych przewodu pokarmowego okresu niemowlęcego i młodszego dzieciństwa. Przegląd Gastroenterologiczny 2008; 3(2): 72-78
  2. A. Rustecka i in. (2010) Najczęstsze zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego u niemowląt i ich związek z żywieniem. Część II. Biegunki ostre i zaparcia. Pediatr Med Rodz 2010, 6 (3), p. 198-203
  3. M. Czerwionka-Szaflarska, B. Romańczuk (2008) Postępowanie w zaparciu czynnościowym stolca u dzieci i młodzieży. Forum Medycyny Rodzinnej 2008, tom 2, nr 5, 349-357
  4. M. Reich, B. IwaĹ„czak (2007) Constipation in Children – Causes, Diagnostic and Treatment. Adv Clin Exp Med 2007, 16 3, 443-456
  5. D. WĹ‚odarek (2005) Dietetyka. Format- AB. Warszawa str:194-195
  6. http://ukladpokarmowy.prv.pl/Zaparcia%20stolca%20u%20dzieci.pdf
  7. http://zdrowybrzuszek.pl/ile-latem-powinien-wypijac-maluszek-latem/

Przeczytaj takĹĽe: