Zasady planowania jadłospisów dla przedszkola

Avatar photo
jadłospis przedszkole

Żywienie przedszkolne zazwyczaj składa się z trzech posiłków tj. śniadania, obiadu oraz śniadania II lub podwieczorku.  Zapotrzebowanie na składniki odżywcze diety powinny pokrywać ok.75% zalecanej normy.

pixabay, cc0

Śniadanie

Pierwszym posiłkiem, które dziecko spożywa jest śniadanie, które powinno pokrywać ok 25% z dostarczanej energii. Śniadanie powinno składać się z dwóch dań, w których znajduje się pełnowartościowe białko.

Pierwszym daniem jest mleko lub zupa mleczna. Jest to posiłek bogaty w wapń, który jest bardzo ważnym składnikiem mineralnym w żywieniu dzieci.

Drugim posiłkiem wchodzący w skład śniadania powinna być kanapka z masłem oraz dodatkiem białkowym w postaci sera, jaj, wędliny czy ryby.

Dziecko w wieku przedszkolnym potrzebuje witamin oraz składników mineralnych niezbędnych do jego wzrostu i rozwoju. Do posiłku śniadaniowego powinny być podawane warzywa oraz owoce.

Obiad

Obiad to posiłek, który powinien pokryć ok 30-35% dziennego zapotrzebowania na energię. Podobnie jak śniadanie, dobrze zaplanowany obiad powinien składać się z dwóch posiłków tj. zupa oraz drugie danie. Posiłki powinny być kolorowe, zachęcające dzieci do ich jedzenia.

Zobacz również
grzyby

Drugie danie obiadowe powinno składać się z pełnowartościowego białka oraz jarzyny lub surówki. Posiłki obiadowe powinny być planowane w taki sposób aby dwa te same produkty nie wchodziły w skład zupy i drugiego dania np. ziemniaki w zupie oraz ziemniaki do drugiego dania. Posiłki powinny być starannie oraz estetycznie podane.

II śniadanie / podwieczorek

Kolejnym posiłkiem przedszkolnym, w zależności od specyfikacji przedszkola, jest śniadanie II lub podwieczorek. Śniadanie II jest małym posiłkiem, którym jest najczęściej kanapka z dodatkiem, natomiast podwieczorek jest formą słodkiej przekąski dla dziecka. Ważne w żywieniu dzieci w przedszkolu powinno być wspólne zasiadanie do stołu, przy którym panuje miła atmosfera oraz wygodna pozycja dziecka.  Do sporządzania potraw powinno wykorzystywać się produkty świeże, sezonowe, a posiłki nie powinny powtarzać się zbyt często, ponieważ może to powadzić do jednostronnego żywienia, oraz szybkiego znudzenia dziecka daną potrawą.

Bibliografia:

  1. Ciborowska H., Rudnicka A., „Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka”, Wyd. PZWL, 2007, Warszawa
  2. Dymkowska-Malesa M., Szparaga A., Ocena spożycia wybranych witamin i składników mineralnych w przedszkolnych racjach pokarmowych dzieci z terenu Koszalina, Nowa Pediatria 3/2013, 106-110
  3. Szotowa W., „Żywienie dzieci zdrowych”, Wydawnictwo lekarskie PZWL, 1992, Warszawa