Nieprawdą jest, że wszystkie tłuszcze są szkodliwe dla zdrowia. Najbardziej wartościowe dla organizmu człowieka są tłuszcze nienasycone. Te tłuszcze bardzo dobrze wpływają na nasz organizm m.in. wpływają na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu i chronią nas przed chorobami.
Dobre tłuszcze znajdziemy w maśle, oleju rzepakowym, oliwie, tłustych rybach i orzechach.
Z jedzeniem tĹ‚uszczy nie wolno jednak przesadzać, poniewaĹĽ wszystkie tĹ‚uszcze – i te dobre, i te zĹ‚e sÄ… kaloryczne. W diecie osoby dorosĹ‚ej tĹ‚uszcze powinny pokrywać okoĹ‚o 30% codziennego zapotrzebowania na energiÄ™, w tym okoĹ‚o 6-7% powinno pochodzić z tĹ‚uszczĂłw pochodzenia zwierzÄ™cego.
Jednym ze zdrowszych tłuszczy w diecie człowieka jest masło. Unikatową cechą tłuszczu mlekowego jest jakościowy i ilościowy skład kwasów tłuszczowych. Dominującym składnikiem tego tłuszczu jest zawartość 60-65% kwasów tłuszczowych nasyconych, z czego 20-25% stanowią krótko i średnio łańcuchowe tłuszcze, nieobecne w żadnych innych tłuszczach jadalnych. W tłuszczu mlekowym występują kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3 w niewielkich ilościach, ale w bardzo dobrych dla zdrowia proporcjach (3:5:1). Dzięki obecności krótko i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych jego zaletą jest także dobra wchłanialność i strawność.
Wszystkie składniki zawarte w tłuszczu mlekowym pełnią różnorodne funkcje w naszym organizmie.
Długołańczuchowe kwasy tłuszczowe działają przeciwbakteryjnie, a krótkołańcuchowe i średniołańcuchowe są najlepszym źródłem energii, regulują funkcjonowanie nabłonka w jelitach, działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.
Oleje i oliwy bogate są również w nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, na rzecz dobrego cholesterolu. Ponadto usprawniają pracę naszego układu nerwowego, ponieważ biorą udział w produkcji hormonów.
Kolejnym dobrym tłuszczem dla naszego zdrowia jest tłuszcz zawarty w tłustych rybach.
TĹ‚uste ryby zawierajÄ… oprĂłcz kwasĂłw omega-3 witaminy w nich rozpuszczalne m.in. witaminÄ™ D, ktĂłra wpĹ‚ywa na mineralizacjÄ™ koĹ›ci i A – witaminÄ™ niezbÄ™dnÄ… w procesie prawidĹ‚owego widzenia.
Najbardziej polecanymi tłustymi rybami są węgorz, szprot, śledź, makrela, łosoś.
W orzechach także znajdziemy dobre tłuszcze. Należy jednak pamiętać, aby spożywać orzechy jako zamiennik innych produktów w diecie, a nie spożywać je dodatkowo.
Spożywanie garści orzechów kilka razy w tygodniu wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Poza tym, że orzechy zawierają dobre kwasy tłuszczowe, białko i błonnik.
Zawierają także witaminy i składniki mineralne. Jedną z tych witamin jest witamina E, która działa przeciw starzeniu się. Orzechy zawierają też kwas foliowy, który zapobiega wzrostu stężenia homocysteiny we krwi (homocysteina jest uważana za jeden z czynników wywołujących choroby miażdżycy). Ponadto znajdujące się w orzechach sterole roślinne korzystnie wpływają na działanie układu krążenia.
Na czym najlepiej smażyć?
Idąc do sklepu po wybór tłuszczu do smażenia, powinnyśmy się przede wszystkim kierować:
– tym, czy olej jest tĹ‚oczony na zimno, czy teĹĽ rafinowany. PowinniĹ›my wybrać olej rafinowany.
– po drugie musimy zwrĂłcić uwagÄ™ na zawartość w oleju kwasĂłw tĹ‚uszczowych jednonienasyconych (musi być ich w oleju jak najwiÄ™cej), jak najmniej powinno być w oleju wielonienasyconych kwasĂłw tĹ‚uszczowych.
Najlepszymi tĹ‚uszczami do smaĹĽenia sÄ… oliwa z oliwek – oczywiĹ›cie rafinowana, olej rzepakowy rafinowany, olej ryĹĽowy rafinowany, olej arachidowy.
Do potraw przygotowywanych na surowo, np. do sałatek, zaleca się używanie tłuszczy tłoczonych na zimno, ponieważ nie zmieniają swojego składu. W tym przypadku największą wartość żywieniową ma oliwa z oliwek Extra Virgin.
mgr inż. technologii żywności. Studiowałam na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Jestem miłośniczką zdrowego stylu życia oraz sportu. Moje motto: Jesteś tym, co jesz ! :)