Zdrowe tłuszcze w diecie

Avatar photo
zdrowe tłuszcze w diecie

Nieprawdą jest, że wszystkie tłuszcze są szkodliwe dla zdrowia. Najbardziej wartościowe dla organizmu człowieka są tłuszcze nienasycone. Te tłuszcze bardzo dobrze wpływają na nasz organizm m.in. wpływają na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu i chronią nas przed chorobami.

Dobre tłuszcze znajdziemy w maśle, oleju rzepakowym, oliwie, tłustych rybach i orzechach.

Z jedzeniem tĹ‚uszczy nie wolno  jednak przesadzać, poniewaĹĽ wszystkie tĹ‚uszcze – i te dobre, i te zĹ‚e sÄ… kaloryczne. W diecie osoby dorosĹ‚ej tĹ‚uszcze powinny pokrywać okoĹ‚o 30% codziennego zapotrzebowania na energiÄ™, w tym okoĹ‚o 6-7% powinno pochodzić z tĹ‚uszczĂłw pochodzenia zwierzÄ™cego.

Jednym ze zdrowszych tĹ‚uszczy w diecie czĹ‚owieka jest masĹ‚o. UnikatowÄ… cechÄ… tĹ‚uszczu mlekowego jest jakoĹ›ciowy i iloĹ›ciowy skĹ‚ad kwasĂłw tĹ‚uszczowych. DominujÄ…cym skĹ‚adnikiem tego tĹ‚uszczu jest zawartość 60-65% kwasĂłw tĹ‚uszczowych nasyconych, z czego 20-25% stanowiÄ… krĂłtko i Ĺ›rednio Ĺ‚aĹ„cuchowe tĹ‚uszcze, nieobecne w ĹĽadnych innych tĹ‚uszczach jadalnych. W tĹ‚uszczu mlekowym wystÄ™pujÄ… kwasy tĹ‚uszczowe omega-6 i omega-3 w niewielkich iloĹ›ciach, ale w bardzo dobrych dla zdrowia proporcjach (3:5:1). DziÄ™ki obecnoĹ›ci krĂłtko i Ĺ›rednioĹ‚aĹ„cuchowych kwasĂłw tĹ‚uszczowych jego zaletÄ… jest takĹĽe dobra wchĹ‚anialność i strawność.

Wszystkie składniki zawarte w tłuszczu mlekowym pełnią różnorodne funkcje w naszym organizmie.

Długołańczuchowe kwasy tłuszczowe działają przeciwbakteryjnie, a krótkołańcuchowe i średniołańcuchowe są najlepszym źródłem energii, regulują funkcjonowanie nabłonka w jelitach, działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.

Oleje i oliwy bogate są również w nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, na rzecz dobrego cholesterolu. Ponadto usprawniają pracę naszego układu nerwowego, ponieważ biorą udział w produkcji hormonów.

Kolejnym dobrym tłuszczem dla naszego zdrowia jest tłuszcz zawarty w tłustych rybach.

TĹ‚uste ryby zawierajÄ… oprĂłcz kwasĂłw omega-3 witaminy w nich rozpuszczalne m.in. witaminÄ™ D, ktĂłra wpĹ‚ywa na mineralizacjÄ™ koĹ›ci i A – witaminÄ™ niezbÄ™dnÄ… w procesie prawidĹ‚owego widzenia.

Najbardziej polecanymi tłustymi rybami są węgorz, szprot, śledź, makrela, łosoś.

W orzechach także znajdziemy dobre tłuszcze. Należy jednak pamiętać, aby spożywać orzechy jako zamiennik innych produktów w diecie, a nie spożywać je dodatkowo.

Spożywanie garści orzechów kilka razy w tygodniu wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Poza tym, że orzechy zawierają dobre kwasy tłuszczowe, białko i błonnik.

Zobacz rĂłwnieĹĽ
mitochondria

ZawierajÄ… takĹĽe witaminy i skĹ‚adniki mineralne. JednÄ…  z tych witamin jest witamina E, ktĂłra dziaĹ‚a przeciw starzeniu siÄ™. Orzechy zawierajÄ… teĹĽ kwas foliowy, ktĂłry zapobiega wzrostu stężenia homocysteiny we krwi (homocysteina jest uwaĹĽana za jeden z czynnikĂłw wywoĹ‚ujÄ…cych choroby miaĹĽdĹĽycy). Ponadto znajdujÄ…ce siÄ™ w orzechach sterole roĹ›linne korzystnie wpĹ‚ywajÄ… na dziaĹ‚anie ukĹ‚adu krÄ…ĹĽenia.

Na czym najlepiej smażyć?

Idąc do sklepu po wybór tłuszczu do smażenia, powinnyśmy się przede wszystkim kierować:

– tym, czy olej jest tĹ‚oczony na zimno, czy teĹĽ rafinowany. PowinniĹ›my wybrać olej rafinowany.

– po drugie musimy zwrĂłcić uwagÄ™ na zawartość w oleju kwasĂłw tĹ‚uszczowych jednonienasyconych (musi być ich w oleju jak najwiÄ™cej), jak najmniej powinno być w oleju wielonienasyconych kwasĂłw tĹ‚uszczowych.

Najlepszymi tĹ‚uszczami do smaĹĽenia sÄ… oliwa z oliwek – oczywiĹ›cie rafinowana, olej rzepakowy rafinowany, olej ryĹĽowy rafinowany, olej arachidowy.

Do potraw przygotowywanych na surowo, np. do sałatek, zaleca się używanie tłuszczy tłoczonych na zimno, ponieważ nie zmieniają swojego składu. W tym przypadku największą wartość żywieniową ma oliwa z oliwek Extra Virgin.