Piwo to towarzysz wielu imprez towarzyskich. Kojarzy się większości ludzi z rozrywką, wielu osobom kojarzy się ze swoim charakterystycznym gorzkawym smakiem, ci na diecie wspomną o tym, że jest to zabawa kaloryczna. I choć najczęściej wśród alkoholi wskazuje się zazwyczaj na wino, jako na to, które potrafi oprócz poprawiania nastroju również być dobre dla zdrowia – to piwo – pite umiarkowanie – wspomaga niektóre obszary działania organizmu. Do szczegółów zatem:
Piwo – właściwości
Niemal każda osoba, która miał do czynienia z piwem wie, że działa ono moczopędnie. Właściwość ta jest nie do przecenienia w przypadku zachowania dobrego zdrowia nerek. Badania wskazują, że piwo pomaga zmniejszyć ryzyko powstawania kamieni nerkowych. Pod tym względem nie ma sobie równych wśród innych alkoholi.
B jak beer…
Piwo (ang. beer) to źródło witamin z grupy B. W tym napoju, o którym raczej nie myślimy w kategoriach witamin, jakie nam przynosi, znaleźć można ryboflawinę (B2), niacynę (B3), kwas pantotenowy (B5), pirydoksynę (B6), kwas foliowy (B9) oraz cyjanokobalaminę (B12).
Kości i serce
Zawartość krzemu w piwie powinna sprawiać, że powinno mieć pozytywny wpływ na układ kostny człowieka. Oczywiście mowa jest o umiarkowanym piciu, ponieważ większe może powodować odwrotne działanie. Co ciekawe, tak samo jak wino, spożycie piwa jest kojarzone z niższym ryzykiem zachorowania na choroby serca oraz równowagą cholesterolu.
Niestety w przeprowadzonych badaniach wśród starszych kobiet nie stwierdzono, by umiarkowane spożycie piwa przynosiło korzyści w zakresie występowania osteoporozy [1].
A wady?
Niestety trzeba wspomnieć, że piwo, jak każdy alkohol, ma także zdrowotne wady – i to bardzo poważne. Na pierwszym miejscu stoi zawsze ryzyko uzależnienia bądź przedawkowania spożycia. W obu przypadkach działanie jest niszczące dla organizmu. Chociaż spożycie piwa w małej ilości może przynosić pozytywne efekty, to w długim okresie ryzykujemy zdrowiem wątroby.
Istotną kwestią jest niepodważalnie jeden z wyższych indeksów glikemicznych – dla piwa przekracza on 100 punktów. Co za tym idzie, nawet lekkie piwo – pomimo nawet wysokiej zawartości witamin czy błonnika, jest zazwyczaj bardzo nieprzyjazne dla osób na diecie odchudzającej. Więcej o kwestiach związanych ze spożyciem alkoholu i odchudzaniem w oddzielnym > artykule <.
Bibliografia:
- Trius-Soler, M., Tresserra-Rimbau, A., Moreno, J. J., Peris, P., Estruch, R., & Lamuela-Raventós, R. M. (2022). Effect of moderate beer consumption (with and without ethanol) on osteoporosis in early postmenopausal women: Results of a pilot parallel clinical trial. Frontiers in nutrition, 9, 1014140. https://doi.org/10.3389/fnut.2022.1014140
- Data pierwotnej publikacji: 6.12.2013
- Data ostatniej aktualizacji o wyniki badań: 8.04.2023