Żywność funkcjonalna

Termin „żywność funkcjonalna” po raz pierwszy pojawił się w Japonii w 1984r., natomiast w 1991r.  ustanowiono przepisy prawne, które umożliwiają przyznawanie określonym produktom statusu żywności funkcjonalnej (FOSHUFoods for Specified Health Use)

Jaka to żywność?

Jest to żywność o działaniu sprzyjającym zdrowiu. Żywność FOSHU jest naturalną żywnością, zmodyfikowaną , pozbawioną szkodliwych składników (np. alergenów) bądź wzbogaconą w substancje aktywne fizjologicznie, aby w rezultacie otrzymać produkt o odpowiedniej wartości odżywczej i podnoszący kondycję człowieka, korzystnie wpływając na zdrowie i zmniejszając ryzyko chorób. Jest to żywność podobna do żywności tradycyjnej i przeznaczona do konsumpcji jako część codziennej diety.

Żywność funkcjonalna- to żywność!      NIE- kapsułki, NIE-tabletki, NIE- syropy.

Jaki jest podział żywności funkcjonalnej?

FOSHU można podzielić ze względu na jej skład:

  • Wzbogacona
  • Niskoenergetyczna
  • Probiotyczna
  • Wysokobłonnikowa
  • Niskocholesterolowa
  • Niskosodowa
  • energizująca

Ze względu na przeznaczenie:

  • żywność zmniejszająca ryzyko rozwoju chorób układu krążenia
  • chorób nowotworowych
  • osteoporozy
  • dla osób starszych
  • obciążonych stresem
  • żywność dla osób z zaburzeniami metabolizmu i trawienia
  • dla kobiet w ciąży i karmiących
  • dla młodzieży w fazie intensywnego wzrostu
  • wpływającą na wydolność psychofizyczną i nastrój

Sposób wytwarzania żywności funkcjonalnej

  • dodawanie do produktów związków aktywnych biologicznie np. minerałów, witamin
  • tworzenie nowego składu chemicznego artykułów spożywczych np. margaryn zawierających stanole i sterole roślinne
  • użycie probiotyków jako dodatków do różnego rodzaju żywności np. produktów mlecznych, soków warzywnych
  • obniżenie wartości energetycznej żywności przez zmniejszenie ilości dodawanego tłuszczu, soli, sacharozy.

Bioaktywne składniki żywności o udowodnionym korzystnym wpływie na zdrowie

  • Błonnik pokarmowy
  • witaminy i składniki mineralne
  • oligosacharydy
  • poliole
  • aminokwasy
  • stanole
  • sterole roślinne
  • probiotyki
  • prebiotyki,
  • synbiotyki
  • substancje fitochemiczne.

Znana nam żywność funkcjonalna?

Margaryny i  sery topione z  dodatkiem roślinnych steroli i stanoli obniżają poziom cholesterolu a także zmniejszają ryzyko chorób serca. Jajka wzbogacone kwasami omega-3, płatki śniadaniowe wzbogacone w kwas foliowy, który pomaga zmniejszyć ryzyko urodzeń dzieci z wadami cewy nerwowej, a także dodatek izoflawonów w chlebie czy batonach muesli obniża ryzyko zachorowania na raka prostaty czy piersi. Wspomniany wcześniej dodatek błonnika pokarmowego do pieczywa, ciastek i innych produktów poprawia trawienie i kondycję jelit.

Żywność funkcjonalna daje dużą możliwość urozmaicenia naszej codziennej diety, a także jest zalecana w profilaktyce wielu chorób. W naszym społeczeństwie żywność ta jest jeszcze mało popularna, dlatego należy uświadamiać i szerzyć wiedzę na temat jej stosowania, bo jak powiedział Hipokrates :”Niech żywność będzie Twoim lekiem, a lek Twoją żywnością…”

Anna Bruź

Magister Dietetyk, specjalista ds. jakości żywności, audytor HACCP

Dodaj komentarz