Żywność nowej generacji

Żywność nowej generacji to żywność uzyskana dzięki dotąd niewykorzystywanym metodom, która zawiera składniki organizmów genetycznie zmodyfikowanych lub została uzyskana z ich użyciem; zawiera wyizolowane mikroorganizmy, grzyby lub wodorosty; o nowej lub celowo zmodyfikowanej strukturze molekularnej; albo otrzymywaną przy użyciu specjalnych technik lub technologii.

Co zawiera owa żywność?

Nowa żywność charakteryzuje się dodatkowymi, poza odżywczymi właściwościami, szczególnymi walorami użytkowymi, a także źródłem pozyskania, którym są niekonwencjonalne surowce. Przy produkcji nowej żywności w szerokim zakresie wykorzystywane są substancje dodatkowe i naturalne substancje bioaktywne. Uzupełnianie żywności w substancje dodatkowe regulowane jest specjalnymi aktami prawnymi, natomiast stosowanie substancji bioaktywnych budzi wśród ludzi pewne zastrzeżenia ze względu na niedostateczną wiedzę na temat mechanizmu ich działania w organizmie, biodostępności i interakcji z innymi składnikami żywności. Jak dotąd nie ustalono także zalecanych norm spożycia, a także nie wystandaryzowano metod oznaczania tych substancji w żywności.

Rodzaje żywności nowej generacji

  1. Żywność atrybucyjna– posiadająca szczególne walory preferowane przez niektóre grupy konsumentów, jej status nie jest uregulowany prawnie :
  • Żywność ekologiczna
  • Żywność nisko przetworzona
  • Żywność wegetariańska
  • Żywność koszerna
  • Gwarantowana żywność tradycyjna
  1. Nowa żywność (novelty food) – Różniąca się od powszechnie spożywanej sposobem pozyskiwania surowca, pozaodżywczymi właściwościami prozdrowotnymi lub szczególnymi walorami użytkowymi:
  1. Żywność specjalnego żywieniowego przeznaczenia- różniąca się od powszechnie spożywanej specjalnym składem odżywczym i sposobem przygotowania:
  • Żywność dietetyczna
  • Żywność dla niemowląt i młodzieży
  • Diety lecznicze

GMO w żywności nowej generacji

Nowa żywność to dotychczas niewykorzystywana do żywienia ludzi środki spożywcze i używki: zawierające organizmy genetycznie modyfikowane lub otrzymywane z ich użyciem; wyizolowane lub składające się mikroorganizmów, grzybów lub glonów; o nowej lub celowo zmodyfikowanej podstawowej strukturze molekularnej; otrzymywane z użyciem specjalnych technik i procesów technologicznych. Przy produkcji nowej żywności w szerokim zakresie wykorzystuje się substancje dodatkowe i naturalne substancje bioaktywne.

Kierunki badań nad żywnością genetycznie zmodyfikowaną

W pracach genetycznych prowadzonych w celu uzyskania żywności transgenicznej dominują trzy kierunki:

  • wzmacnianie żywności w składniki podnoszące jej wartość żywieniową
  • usuwanie substancji szkodliwych i niepożądanych
  • ulepszanie cech ułatwiających przetwórstwo oraz nadających produktom nowe, atrakcyjne właściwości

Genetycznie zmodyfikowane odmiany niektórych roślin, które mogą być wykorzystane do produkcji żywności:

  • Pomidory
  • Winogrona, banany
  • Pszenica, żyto, owies, jęczmień, rzepak, kukurydza
  • Ziemniaki, Marchew
  • Buraki cukrowe
  • Dynia
  • Papaja
  • Cykoria
  • Ryż
  • Kawa, herbata
  • Sałata

Powiązane tematyJak omijać żywność GMO?

Dalsza część artykułu – już jutro !

Barbara Zielonka

Barbara Zielonka

Dietetyk, absolwentka Wyższej Szkoły Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie. Doświadczenie zawodowe zdobyłam w poradniach dietetycznych, oddziałach szpitalnych dla dzieci i dorosłych. Interesuję się edukacją żywieniową, nadwagą i otyłością oraz żywieniem dzieci w wieku 0-3lat.
Barbara Zielonka

Latest posts by Barbara Zielonka (see all)