16 stycznia – dzieƄ pikantnych potraw

Avatar photo
https://dietetycy.org.pl/ostre-jedzenie-wydluza-zycie/https://dietetycy.org.pl/13-nizsza-smiertelnosc-u-osob-spozywajacych-papryczki-chili/https://dietetycy.org.pl/piperyna/https://dietetycy.org.pl/jak-przechowywac-przyprawy/

Dnia 16 stycznia wypada w kalendarzu nietypowe ƛwięto pikantnych potraw. Od czasu do czasu większoƛć z nas lubi zjeƛć coƛ z ostrzejszą nutą smaku. Dlaczego tak jest i czy ostre jedzenie moĆŒe być zdrowe? Oto kilka ciekawych badaƄ:

Badania dietetyczne na temat pikantnych przypraw

Ostre jedzenie to dƂuĆŒsze ĆŒycie

Badanie przeprowadzone w Chinach i opublikowane w BMJ wskazaƂo, ĆŒe ƛmiertelnoƛć wƛrĂłd osĂłb spoĆŒywających pikantne potrawy byƂa niĆŒsza niĆŒ wƛrĂłd reszty populacji.

Podobny wniosek wysnuli badacze amerykaƄscy a swoje rezultaty badaƄ opublikowali w PLOS One. Skupiono się w tym przypadku na papryczkach chili, zaƛ szczególnie mocny związek wskazano na ƛmiertelnoƛć wynikającą z chorób serca.

Na szczupƂą sylwetkę

Mogliƛcie natrafić na cudowne specyfiki wspierające odchudzanie i zawierające skƂadniki z przypraw. Taką sƂawę zyskaƂa między innymi piperyna.

Inne popularne ostre przyprawy

Polecamy Wam takĆŒe zapoznanie się z artykuƂem dedykowanym pieprzowi cayenne – https://dietetycy.org.pl/pieprz-cayenne/ oraz popularnej mieszance curry, bardzo popularnej w przepisach kuchni azjatyckiej: https://dietetycy.org.pl/curry-mieszanka-na-kazda-okazje/

WaĆŒna uwaga – przechowuj przyprawy prawidƂowo!

Zobacz rĂłwnieĆŒ
oferty pracy

Nie bez znaczenie jest to, o czym wielu konsumentĂłw zapomina: przyprawy powinny być w odpowiedni sposĂłb przechowywane. Bez tego ich pikantnoƛć szybko traci a smak juĆŒ nie będzie taki sam. Kilka wskazĂłwek na ten temat znajdziecie poniĆŒej:

Kto nie powinien jeƛć ostro?

Pamiętajmy: nie kaĆŒdemu ostre przyprawy sƂuĆŒÄ…. Na pewno uwaĆŒać powinny osoby z wrzodami i schorzeniami ukƂadu pokarmowego lub uczulone na konkretne przyprawy.