Dnia 16 stycznia wypada w kalendarzu nietypowe ĆwiÄto pikantnych potraw. Od czasu do czasu wiÄkszoĆÄ z nas lubi zjeĆÄ coĆ z ostrzejszÄ nutÄ smaku. Dlaczego tak jest i czy ostre jedzenie moĆŒe byÄ zdrowe? Oto kilka ciekawych badaĆ:
Badania dietetyczne na temat pikantnych przypraw
Ostre jedzenie to dĆuĆŒsze ĆŒycie
Badanie przeprowadzone w Chinach i opublikowane w BMJ wskazaĆo, ĆŒe ĆmiertelnoĆÄ wĆrĂłd osĂłb spoĆŒywajÄ cych pikantne potrawy byĆa niĆŒsza niĆŒ wĆrĂłd reszty populacji.
Podobny wniosek wysnuli badacze amerykaĆscy a swoje rezultaty badaĆ opublikowali w PLOS One. Skupiono siÄ w tym przypadku na papryczkach chili, zaĆ szczegĂłlnie mocny zwiÄ zek wskazano na ĆmiertelnoĆÄ wynikajÄ cÄ z chorĂłb serca.
Na szczupĆÄ sylwetkÄ
MogliĆcie natrafiÄ na cudowne specyfiki wspierajÄ ce odchudzanie i zawierajÄ ce skĆadniki z przypraw. TakÄ sĆawÄ zyskaĆa miÄdzy innymi piperyna.
Inne popularne ostre przyprawy
Polecamy Wam takĆŒe zapoznanie siÄ z artykuĆem dedykowanym pieprzowi cayenne – https://dietetycy.org.pl/pieprz-cayenne/ oraz popularnej mieszance curry, bardzo popularnej w przepisach kuchni azjatyckiej: https://dietetycy.org.pl/curry-mieszanka-na-kazda-okazje/
WaĆŒna uwaga – przechowuj przyprawy prawidĆowo!
Nie bez znaczenie jest to, o czym wielu konsumentĂłw zapomina: przyprawy powinny byÄ w odpowiedni sposĂłb przechowywane. Bez tego ich pikantnoĆÄ szybko traci a smak juĆŒ nie bÄdzie taki sam. Kilka wskazĂłwek na ten temat znajdziecie poniĆŒej:
Kto nie powinien jeĆÄ ostro?
PamiÄtajmy: nie kaĆŒdemu ostre przyprawy sĆuĆŒÄ . Na pewno uwaĆŒaÄ powinny osoby z wrzodami i schorzeniami ukĆadu pokarmowego lub uczulone na konkretne przyprawy.