E 202 – sorbinian potasu – wykorzystywany jest jako Å›rodek konserwujÄ…cy w żywnoÅ›ci, otrzymywany na drodze reakcji chemicznej. WystÄ™puje również w sposób naturalny w niektórych owocach. Jest on solÄ… potasowÄ… kwasu sorbowego.
Gdzie znajduje siÄ™ E 202?
W przemyśle spożywczym E 202 wykorzystywany jest przede wszystkim jako konserwant w pieczywie, napojach, winach, cydrze, dżemach, czekoladzie, wypiekach a także jogurtach i serach. Wykorzystywany jest również chętnie w suszonych owocach, mięsach. Sorbinian potasu jest otrzymywany współcześnie na drodze reakcji chemicznych. Nie zostawia po sobie posmaku, co jest szczególnie cenione w branży spożywczej.
Z tego względu E 202 jest stosowany na tyle powszechnie, że jego całkowita eliminacja z diety wymagałaby rezygnacji z większości produktów przetworzonych.
W jakim celu stosuje siÄ™ E 202?
E 202 służy przede wszystkim jako konserwant żywności. Jego główne działanie to wydłużanie przydatności do spożycia. Działanie to polega hamowaniu działania enzymów, ograniczeniu rozwoju mikroorganizmów (bakterie, drożdże, grzyby) w pożywieniu do którego został dodany sorbinian potasu. W przypadku wina powstrzymuje on dalszą fermentację napoju.
Czy E 202 jest szkodliwy?
Maksymalne obecnie dopuszczalne spożycie sorbinianu potasu wynosi 25 mg / kg masy ciaÅ‚a (ADI – za ec.europa.eu). To oznacza, że przeciÄ™tna osoba o masie 70 kilogramów może go spożyć 1750 mg. Poziomy te sÄ… uregulowane prawnie.
E 202 jest bezpieczny w użytkowaniu i nietoksyczny. Jest on jednym z bezpieczniejszych sztucznych dodatków do żywnoÅ›ci jednak również w jego przypadku istniejÄ… badania wskazujÄ…ce potencjalne zagrożenia z jego dÅ‚ugotrwaÅ‚ego spożycia w wiÄ™kszych dawkach – przede wszystkim zwiÄ…zane z uszkodzeniami DNA (badanie z 2010 opublikowane w Toxicology in Vitro)
Możliwe są u niektórych osób reakcje podobne do alergicznych. Są to reakcje stosunkowo rzadkie. Reakcją na sorbinian potasu może być podrażnienie skóry (wysypka), zdarzać się mogą przy bardzo dużym spożyciu nudności i biegunka.