E 202 – Sorbinian Potasu

E 202 – sorbinian potasu – wykorzystywany jest jako środek konserwujący w żywności, otrzymywany na drodze reakcji chemicznej. Występuje również w sposób naturalny w niektórych owocach. Jest on solą potasową kwasu sorbowego.

Gdzie znajduje się E 202?

W przemyśle spożywczym E 202 wykorzystywany jest przede wszystkim jako konserwant w pieczywie, napojach, winach, cydrze, dżemach, czekoladzie, wypiekach a także jogurtach i serach. Wykorzystywany jest również chętnie w suszonych owocach, mięsach. Sorbinian potasu jest otrzymywany współcześnie na drodze reakcji chemicznych. Nie zostawia po sobie posmaku, co jest szczególnie cenione w branży spożywczej.

Z tego względu E 202 jest stosowany na tyle powszechnie, że jego całkowita eliminacja z diety wymagałaby rezygnacji z większości produktów przetworzonych.

W jakim celu stosuje się E 202?

E 202 służy przede wszystkim jako konserwant żywności. Jego główne działanie to wydłużanie przydatności do spożycia. Działanie to polega hamowaniu działania enzymów, ograniczeniu rozwoju mikroorganizmów (bakterie, drożdże, grzyby) w pożywieniu do którego został dodany sorbinian potasu. W przypadku wina powstrzymuje on dalszą fermentację napoju.

Czy E 202 jest szkodliwy?

Maksymalne obecnie dopuszczalne spożycie sorbinianu potasu wynosi 25 mg / kg masy ciała (ADI – za ec.europa.eu). To oznacza, że przeciętna osoba o masie 70 kilogramów może go spożyć 1750 mg. Poziomy te są uregulowane prawnie.

E 202 jest bezpieczny w użytkowaniu i nietoksyczny. Jest on jednym z bezpieczniejszych sztucznych dodatków do żywności jednak również w jego przypadku istnieją badania wskazujące potencjalne zagrożenia z jego długotrwałego spożycia w większych dawkach – przede wszystkim związane z uszkodzeniami DNA (badanie z 2010 opublikowane w Toxicology in Vitro)

Możliwe są u niektórych osób reakcje podobne do alergicznych. Są to reakcje stosunkowo rzadkie. Reakcją na sorbinian potasu może być podrażnienie skóry (wysypka), zdarzać się mogą przy bardzo dużym spożyciu nudności i biegunka.

1/5 (2)

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

  • w ptasim mleczku także!

  • ok a co do wody smakowej którą jedynie piją malutkie kuzynki ? podczas upałów trochę jej wypiją prawda ?

  • Tylko kilka kurek na wsi chodowanych naturalnie znosi dobre jajka i ich mieso nadaje sie do jedzenia. ostatnio kot po podaniu surowej piersi z kurczaka z marketu zwymiotował

  • opa ktory ma zbyt wielkich upraw mozna cokolwiek kupic. jajka tylko od pani która ma kilka kórek i zywia sie naturalnie. ostatno nie wchodze wogole do marketów. A ryb w polsce nie tykam Wszystkie sa hodowlane i łosos i krewetki i małze. czasami kupie te zlaski

  • ólty ale taki kóry nie ma ani jednego E!!! Jem tlko warzywa i to te z rynku od jednego chłopa i zadnego miesa. Nawet szynka za 150zł /kg miała w spisie konserwanty wiec zrezygnowałam.

  • nawet w cukrze żelującym

  • Jesteśmy bez przerwy podtruwani…

  • np 2 kg margaryny dziennie ?

  • Dlaczego tolerujemy wciąż jeszcze te trucizny w żywności????? Ale nie tylko bo nawet sa w witaminach to jest skandal !!!!!!!!

Loading...
Udostępnienia