[21.11.2015] Praktyczna dietoterapia cukrzycy typu I i II (Katowice)

Szkolenie: Praktyczna dietoterapia cukrzycy typu I i II

Miejsce: Katowice

Termin: 21.11.2015 r.

Poradnia diabetologiczna to jedno z nielicznych miejsc gdzie porady dietetyczne są refundowane w ramach NFZ. Warto zatem wybrać swoją ścieżkę zawodową w kierunku dietoterapii cukrzycy.

Uczestnicy szkolenia będą mieli szanse poznać rodzaje stosowanych diet w cukrzycy, ze szczególnym zwróceniem na uwagi, na jej formy leczenia: farmakologiczne, insulinoterapię z użyciem penów oraz pomp insulinowych (bezprzewodowych i z drenem). Oprócz przekazania wiedzy merytorycznej zostanie położony nacisk na praktyczne wykorzystanie wiedzy podczas edukacji chorego z cukrzycą i podczas komponowania jadłospisów dla chorych.

Urozmaiceniem szkolenia będzie dodatkowe omówienie jak wygląda codzienne życie osoby chorej na cukrzycę i z jakich udoskonaleń techniki te osoby mogą korzystać na co dzień.

Szkolenie prowadzi mgr Mariola Klocek wieloletni praktyk w dietoterapii cukrzycy.

Plan szkolenia:

  1. Cukrzyca jako jednostka chorobowa – definicja i typologia choroby:

– właściwe nazewnictwo stanów hiperglikemii

– zasady rozpoznawania zaburzeń gospodarki węglowodanowej

  1. Cele i metodyka leczenia:

– stosowanie doustnych leków

– insulinoterapia:

  • zasady intensywnej insulinoterapii
  • algorytm wielokrotnych wstrzyknięć
  • algorytm leczenia osobistymi pompami insulinowymi
  1. O czym jeszcze warto wiedzieć na temat leczenia tej jednostki chorobowej, czyli jak wygląda codzienne życie osoby chorej na cukrzycę:

– samokontrola

– umiejętność obsługiwania sprzętu – glukometr, pompa insulinowa (bezprzewodowa i z przewodami), CGMS czyli Ciągły Monitoring Glikemii, obsługa pena (ćwiczenia praktyczne na sprzęcie)

– umiejętność rozpoznawania stanów hiperglikemii i hipoglikemii

– umiejętność i nauka ustalenia dawek insuliny

– codzienna higiena

  1. Zalecenia żywieniowe:

– stanowisko Polskich i Światowych Towarzystw Naukowych

– podejście do diety w zależności od prowadzonej metody leczenia (farmakologia, insulinoterpia)

– pojęcie Indeksu i Ładunku Glikemicznego

– system szacowania wymienników w diecie

– “Kaloryczna koncepcja żywieniowa”, czyli ustalanie dawki insuliny w zależności od kaloryczności posiłków

  1. Układania jadłospisów w praktyce:

– dla chorych z cukrzycą typu I

– dla chorych z cukrzyca typu II

– dla kobiet z cukrzycą ciążową

  1. Omówienie przypadków.
  2. Suplementy i żywność funkcjonalną którą mogą chorzy z cukrzycą swoją dietę wzbogacić.

Zapisy: www.szkoleniadietetyka.pl

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia