[21.11.2015] Współczesna żywność – szanse i zagrożenia (Wrocław)

Szkolenie: Współczesna żywność – szanse i zagrożenia

Miejsce: Wrocław

Termin: 21.11.2015 r.

Czy współczesna żywność zwiększa ryzyko otyłości i chorób dietozależnych? Jak modyfikacja żywności i stosowane opakowania do jej przechowania wpływają na nasze zdrowie? Które produkty GMF (Genetic Modified Food) są w Polsce uprawiane a jakie są dostępne na rynku polskim? Czy wszystkie zamienniki cukru są bezpieczne?

Jak wykorzystać w praktyce nutrigenomikę i nutrigenetykę w pracy z pacjentem? W której żywności znajdują się substancje endokrynnie czynne wpływające na naszą masę ciała?

Na wszystkie pytania znajdziemy odpowiedź podczas szkolenia “Współczesna żywność – szanse i zagrożenia.

Szkolenie prowadzi doktorantka Aneta Koszowska

Plan szkolenia:

  1. Historia dietetyki i żywienia.
  2. Od norm żywienia do genomiki żywienia. Jak przygotować spersonalizowaną dietę?
  3. Żywność funkcjonalna i jej wykorzystanie w chorobach dietozależnych.
  4. Sztuczne substancje słodzące – czy są szansą na schudnięcie? Odniesienie do statusu PTBO, omówienie substancji słodzących: naturalnych i syntetycznych. Czy wszystkie są bezpieczne dla naszego zdrowia?
  5. Miejsce dla żywności genetycznie modyfikowanej na rynku spożywczym w Polsce:

– krótka charakterystyka GMF (Genetic Modified Food). GMF dostępne w Polsce

– omówienie jak się tworzy GMF

– kontrowersje – omówienie przykładów badań

– dyskusja – za i przeciw

  1. Zanieczyszczenia żywności i wody – nowe zagrożenia:

– opakowania – przegląd bezpiecznych i tych niebezpiecznych

– związki esrogenopodobne w żywności i wodzie

– Bisfenol

– przetrwałe związki organiczne w żywności

– tkanka tłuszczowa jako kumulator związków niebezpiecznych

-dyskusja

Zapisy: www.szkoleniadietetyka.pl

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia