[23.01.2016] Zastosowanie dietetyki w terapii onkologicznej (Katowice)

Zastosowanie dietetyki w terapii onkologicznej

Termin 23.01.2016 r., Katowice

Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej

W dzisiejszych czasach choroby nowotworowe stanowią drugą przyczynę zgonów w Polsce i na świecie. Dieta w chorobie nowotworowej jest jednym z elementów leczenia, dzięki której otrzymujemy lepsze wyniki i wyższą skuteczność podstawowego leczenia.  Szkolenie pt. „Zastosowanie dietetyki w terapii onkologicznej” ma na celu zapoznanie uczestników z zasadami żywienia obowiązującymi zarówno  w trakcie leczenia choroby nowotworowej jak i po zakończeniu jego zakończeniu co pozwoli na bardziej efektywną pracę dietetyka z pacjentem onkologicznym.

Program szkolenia:

  1. Podstawowe informacje dotyczące chorób nowotworowych.
  2. Wpływ żywności i żywienia na powstawanie nowotworów.
  3. Witaminy a choroby nowotworowe – czy stosowanie witamin jest wskazane w prewencji chorób nowotworowych oraz w trakcie ich leczenia?
  4. Żywienie w chorobie nowotworowej:

– najważniejsze mity dotyczące żywienia.

– zasady żywienia w zależności od stanu zdrowia pacjenta, stosowanego leczenia (chemioterapia, radioterapia, przeszczepienie komórek krwiotwórczych),  występujących dolegliwości.

– zasad żywienia obowiązujące po zakończeniu leczenia.

– trudności z którymi może spotkać się dietetyk w trakcie pracy z pacjentem onkologicznym.

  1. Najpopularniejsze diety alternatywne stosowane przez pacjentów:

-terapia Gersona,

– dieta dr  Budwig,

– dieta dr Ewy Dąbrowskiej

– inne

  1. Omówienie przykładowych przypadków oraz dyskusja.

Zapisy: szkoleniadietetyka.pl

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia