Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl
Polacy uwielbiają pić herbatę – świat herbat nie ogranicza się jednak do czarnej herbaty na obowiązkowym sznurku. Znawcy tematu wiedzą, że bogactwo smaków i doznań dla wielbicieli jest znacznie większy. Dietetycy zaś wiedzą, że bezcenne są ich właściwości prozdrowotne. Dzisiaj zapraszamy do miniprzewodnika po 5 herbatach, które najwyżej ocenialiście w rankingu, który przeprowadziliśmy w zeszłym roku. O pozostałych herbatach (których gatunków jest niezmierzona ilość) można łatwo znaleźć informację w serwisach poświęconych wyłącznie temu napojowi – my odsyłamy do www.herbata.info.
#1 Herbata zielona
Ta delikatna w smaku herbata posiada udokumentowane wieloma badaniami właściwości prozdrowotne (szczególnie układ krwionośny). Jak też dowodzi wiele osób – może wspomagać procesy związane z odchudzaniem. Powstaje ona z liści, które nie uległy fermentacji.
#2 Herbata biała
Charakteryzuje ją minimalna fermentacja. Powstaje z młodych pąków i listków – zbiera się ją w porze wiosennej. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów (szczególnie polifenoli) posiada bardzo duże walory zdrowotne.
#3 Herbata czarna
To najczęściej spożywany rodzaj herbaty – jej zdecydowany smak ma wielu zagorzałych wielbicieli. Jest też to ten rodzaj herbaty, który ulega najdłuższej fermentacji – czego wynikiem jest mniejsza ilość antyoksydantów, natomiast większa teaflawin i tearubigin.
#4 Herbata oolong
Oolung to herbata o wyjątkowym smaku i aromacie, który zapewnia jej specjalny proces obróbki. Nazywana jest herbatą półfermentowaną, czasami też herbatą niebieską. Parzy się ją w temperaturze około 95 stopni C.
#5 Herbata Pu-Erh
Lub inaczej herbata czerwona – zrobiła się na Zachodzie o niej głośno, gdy zaczęła być promowana jako świetny środek na odchudzanie. Ma natomiast wpływ na obniżenie cholesterolu, działa antybakteryjnie a na Wschodzie znana jest jako środek na… kaca. Zawiera natomiast duże ilości fluoru ze względu na swój specyficzny rodzaj obróbki (to herbata postfermentowana). Stąd też nie należy pić jej w bardzo dużych ilościach.
A jakie są Wasze ulubione rodzaje herbaty? Zapraszamy do dzielenia się nimi w komentarzu!