7 powodów dla których miód jest ważny w diecie dzieci

Avatar photo
miód dziecko

Miód przez wielu specjalistów z dziedziny żywienia i dietetyki uważany jest za superfood. Nie tylko z uwagi na wspaniały smak ale także na całe mnóstwo prozdrowotnych właściwości dla łasuchów w każdym wieku, a w tym – dla dzieci.

Miód do zadań specjalnych

Miód w medycynie ludowej jak i ajurwedyjskiej miał szerokie zastosowanie. Do dzisiaj  jest powszechnie stosowany jako domowe remedium na przeziębienie, grypę, przeziębienie, egzemę czy rany.

Miód w diecie dzieci

Bogaty w przeciwutleniacze, enzymy, aminokwasy, przeciwutleniacze takie jak flawonoidy, związki mineralne, niektóre witaminy (z grupy P oraz C) i inne niezbędne składniki odżywcze, miód wykazuje działanie antyseptyczne i antybakteryjne. 

Wartość odżywcza miodu w dużej mierze zależy od jego gatunku i pochodzenia, a szacuje się że jest go blisko 320 odmian. Jak wykazują badania, im miód jest ciemniejszy tym jest on bogatszy w czynne biologicznie składniki, a co za tym idzie jego wartość prozdrowotna jest wyższa.

miód plastry
© Sergii Koval / 123RF

Co ciekawe, miód jest nieco słodszy w smaku niż cukier, co pozwala użyć go mniej, by uzyskać porównywalną słodycz napoju czy koktajlu. Pomimo licznych korzyści płynących ze spożywania miodu, zaleca się by podawać go dzieciom, nie wcześniej niż przed ukończeniem przez nie pierwszego roku życia.

7 korzyści zdrowotnych z regularnego spożywania miodu przez dzieci

1 Miód na poprawę odporności

Dzięki zawartości substancji bioaktywnych a także działaniu przeciwdrobnoustrojowemu miód jest doskonałym środkiem wspierającym odporność. Wielu dorosłych pamięta cudowny babciny eliksir na przeziębienie – mleko, czosnek i łyżka miodu – nic nie stawiało tak na nogi jak ten napój. Warto spróbować czy dziecku ta mieszanka przypadnie do gustu.

2 Działanie przeciwkaszlowe

Obecnie w okresie jesiennym wzrasta liczba chorych z problemami górnych i dolnych dróg oddechowych. Na przeziębienia i infekcje dróg oddechowych szczególnie narażone są dzieci w wieku przedszkolnym. Duże skupiska osób w ciasnych, rzadko wietrzonych pomieszczeniach są doskonałym miejscem do rozprzestrzeniania się bakterii i wirusów.

Kaszel, zatkany nos są uciążliwe zarówno dla dzieci jak i ich rodziców, w szczególności wieczorami i nocą kiedy kaszel nasila się, utrudniając wypoczynek. Gotowe preparaty przeciwkaszlowe często bywają nieskuteczne, często powodują efekty uboczne a czasem bywają nawet szkodliwe, o czym co roku donoszą media w krzykliwych nagłówkach.

Miód zaś stanowi alternatywę dla aptecznych syropów. Może przynieść pożądany, udowodniony naukowo skutek bez efektów ubocznych, a w niektórych przypadkach zadziałać skuteczniej niż niektóre leki. Należy jednak pamiętać, by miodu nie podawać dzieciom poniżej pierwszego roku życia z uwagi na możliwe zakażenie Clostridium.

3 Wspomaganie procesów gojenia ran i oparzeń

Dzieci podczas codziennych zabaw i aktywności często doznają drobnych urazów, zadrapań stłuczeń a czasem nawet oparzeń. O właściwościach miodu wspomagających gojenie się ran i oparzeń wiedzieli już Egipcjanie a znane są do dziś. 

Jak dowodzi badanie kliniczne przeprowadzone na grupie 26 osób z oparzeniami, miód był najbardziej efektywnym środkiem przyspieszającym gojenie oparzeń, jak i ran pooperacyjnych, które uległy wtórnemu zakażeniu.

Jako ciekawostka można nadmienić, że terapia miodem jest także stosowana w terapii powikłania cukrzycy jakim jest tzw. stopa cukrzycowa. Badacze sądzą, że uzdrowicielska moc miodu zawiązana jest z jego przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym właściwościom a także zdolnościom wspomagającym regenerację uszkodzonych tkanek.

Miód może pomóc także w leczeniu innych chorób skóry, w tym łuszczycy i zmian opryszczkowych zarówno u dorosłych jak i dzieci. Jak wskazują badania, egzotyczny miód manuka jest jednym z bardziej efektywnych w terapii oparzeń.

4 Przeciwutleniacze w profilaktyce chorób

Surowy miód to doskonałe źródło przeciwutleniaczy, porównywalne ilościowo z dostępnymi w warzywach i owocach. Antyoksydanty to związku o działaniu ochronnym dla komórek organizmu przed wolnymi rodnikami.

Kwasy organiczne i związki polifenolowe obecne w miodzie wykazują działanie przeciwwolnorodnikowe, pośrednio przyczyniając się do prewencji chorób przewlekłych w późniejszym życiu. Jak wykazały badania dotyczące miodu gryczanego jego regularne spożywanie podnosi poziom przeciwutleniaczy we krwi.  

miód pszczoły
© Irochka / 123RF

5 Działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze

Wykazano, że miód ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Naturalnie występujący w miodzie nadtlenek wodoru ma działanie odkażające, pomagające zwalczyć bakterie i grzyby.

6 Wspomaganie układu trawiennego

Miód to także domowy środek zaradczy przy nieżytach żołądka, bólach brzucha i biegunce. Co prawda działania tego nie potwierdzają mocne dowody naukowe, jednak wypicie ciepłej wody z miodem może działać rozkurczowo i łagodząco. Ponadto zawarte w miodzie oligosacharydy mogą wspierać przyjazną mikroflorę przewodu pokarmowego, a tym samym wspierać samopoczucie.

7 Doraźna pomoc przy zaparciach

Miód jest chyba najbardziej znanym, doraźnym remedium przeciw zaparciom. Zgodnie ze sprawdzoną domowa recepturą należy rozpuścić łyżkę miodu w szklance ciepłej wody i dodać sok z cytryny. Napój zadziała najlepiej, gdy podamy je dziecku rano, na czczo.

Jak wybrać miód o najwyższych walorach prozdrowotnych?

Najlepszym miodem będzie surowy miód, uzyskany z miodarki, bez żadnych dodatkowych zabiegów jak podgrzewanie czy filtracja. Taki nieprzetworzony miód zachowuje wszystkie wartościowe biologicznie czynne substancje a dodatkowo może zawierać nieco więcej pyłku, który wykazuje działanie wspomagające odporność.

Mimo, że surowy miód jest najzdrowszy – to jednak nie poleca się go podawać dzieciom młodszym niż rok z uwagi na możliwe zakażenie bakterią Clostridium botulinum.

U dzieci starszych można w powodzeniem wprowadzić do diety ten wartościowy produkt, należy to jednak robić stopniowo i upewnić się, że u dziecka nie wystąpią objawy alergiczne.

Gdzie kupować miód dla dziecka?

Godną polecenia firmą pszczelarską, wysyłającą miód na terenie całej Polski są Pasieki Rodziny Sadowskich, gdzie znajdziecie całą gamę miodów o smakach, które trafią do gustu nawet najbardziej wybrednym małym smakoszom.

Specjalnie dla czytelników dietetycy.org.pl z kodem „DIETETYCY10” – 10% rabatu do zamówienia na stronie pasiekisadowskich.pl

Pasieki Rodziny Sadowskich
© Pasieki Rodziny Sadowskich

Jak włączać miód do diety dziecka?

O ile dziecko nie zaakceptuje smaku od razu, można dodać łyżeczkę miodu do kaszki, podać na grzance z masłem, jogurtem naturalnym czy jako składnik domowego koktajlu owocowego. Doskonałym pomysłem na zachęcenie dzieci do jedzenia miodu jest użycie go jako dodatek do naleśników z mąki pełnoziarnistej czy domowych gofrów zamiast dżemów, gotowych polew czy śmietany.

Zobacz również
dieta śródziemnomorska

Miód jest produktem wszechstronnym, o wielu potwierdzonych korzystnych dla zdrowia działaniach. Warto pamiętać, że jest to także źródło cukrów prostych, stąd należy stosować go regularnie ale w rozsądnych ilościach. Jest doskonały dla dzieci i dorosłych, warto zaopatrzyć się w słoiczek dobrej jakości miodu ze sprawdzonego źródła. Sezon przeziębień już się zaczął – czy masz już swój słoik?

Źródło:

 Ajibola, A., Chamunorwa, J. P., & Erlwanger, K. H. (2012). Nutraceutical values of natural honey and its contribution to human health and wealth. Nutrition & metabolism9(1), 61.

Ferreira, I. C., Aires, E., Barreira, J. C., & Estevinho, L. M. (2009). Antioxidant activity of Portuguese honey samples: Different contributions of the entire honey and phenolic extract. Food Chemistry114(4), 1438-1443.

Jull, A. B., Cullum, N., Dumville, J. C., Westby, M. J., Deshpande, S., & Walker, N. (2015). Honey as a topical treatment for wounds. Cochrane Database of Systematic Reviews, (3).

Eddy, J. J., Gideonsen, M. D., & Mack, G. P. (2008). Practical considerations of using topical honey for neuropathic diabetic foot ulcers: a review. Wisconsin Medical Journal (WMJ)107(4), 187.

Alam, F., Islam, M. D., Gan, S. H., & Khalil, M. (2014). Honey: a potential therapeutic agent for managing diabetic wounds. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine2014.

Hashemipour, M. A., Tavakolineghad, Z., Arabzadeh, S. A., Iranmanesh, Z., & Nassab, S. A. (2014). Antiviral Activities of Honey, Royal Jelly, and Acyclovir Against HSV-1. Wounds: a compendium of clinical research and practice26(2), 47-54.

Niaz, K., Maqbool, F., Bahadar, H., & Abdollahi, M. (2017). Health benefits of manuka honey as an essential constituent for tissue regeneration. Current drug metabolism18(10), 881-892.

Paul, I. M., Beiler, J., McMonagle, A., Shaffer, M. L., Duda, L., & Berlin, C. M. (2007). Effect of honey, dextromethorphan, and no treatment on nocturnal cough and sleep quality for coughing children and their parents. Archives of pediatrics & adolescent medicine161(12), 1140-1146.

Shadkam, M. N., Mozaffari-Khosravi, H., & Mozayan, M. R. (2010). A comparison of the effect of honey, dextromethorphan, and diphenhydramine on nightly cough and sleep quality in children and their parents. The Journal of Alternative and Complementary Medicine16(7), 787-793.

Gheldof, N., Wang, X. H., & Engeseth, N. J. (2003). Buckwheat honey increases serum antioxidant capacity in humans. Journal of agricultural and food chemistry51(5), 1500-1505.