Re: Re: Fakty i mity o dna – Prośba o wytłumaczenie mechanizmów

Anonymous dnia #12312

Coś “ciszę słyszę, słyszę ciszę”. Czyżby przeciwnikom pikantnego jedzenia zabrakło argumentów?
Mam nadzieję, że ten artykuł:

http://www.goutpal.com/6541/gout-home-remedies-celery-seeds-and-gout/

sprowokuje nieco dyskusji.

Dla leniwych lub nie mających czasu na czytanie:
Artykuł jest o wpływie luteoliny na zmniejszanie dolegliwości przy skazie moczanowej.
Interesująca jest tabela, z której wynika, że ostre przyprawy obok ziaren zbóż (nie dotyczy już przetworów zbożowych), cykorii i mięty są najbogatszym źródłem luteoliny. :D
100g sproszkowanych przypraw zawiera 194mg luteoliny, 100g cykorii 165mg, mięty 18, świeżej papryczki chilli 9-12mg (zależnie od gatunku) podczas gdy większość zalecanych przy dnie warzyw i owoców zawiera jedynie śladowe (poniżej 0.5mg). Kwestia gustu czy wolisz zjeść kilo kapusty (0.09mg/100g czyli 0.9mg w kilogramie) czy 10mg papryczki chilli. :) Ja bym proponował cykorię maczaną w ostrym sosie np. sambal oelek.

Loading...