Re: Re: Masło zwykłe czy orzechowe

Anonymous dnia #11985

Nie ma odpowiedzi na to czy lepsze jest masło/margaryna czy też masło orzechowe. Tak jak napisała Limonka to zależy od preferencji smakowych. Zjadłbyś kanapkę z masłem orzechowym i np. łososiem wędzonym? Ja nie.

Masło orzechowe i margaryna zawierają głównie tłuszcze roślinne, masło zwykłe – tłuszcze zwierzęce. Wybór tak naprawdę należy do Ciebie. Natomiast dyskusja czy wybrać margarynę czy masło, chyba nigdy nie będzie jednoznacznie rozstrzygnięta. Oba produkty mają swoich zagorzałych zwolenników. Tutaj tak naprawdę trzeba wyrobić swoje własne zdanie.

Tak w ogóle to nie wiem czemu masło orzechowe zwane jest masłem. Prawdopodobnie ze względu na dużą zawartość tłuszczu. Nazywać się tak chyba nie powinno, ale to już inna historia…
Taka nazwa sugeruje niektórym sposób spożywania i używanie właśnie jako zamiennik zwykłego masła. Ja np. nie traktowałam go nigdy jako tłuszcz do smarowania pieczywa i jak pisałam wcześniej nigdy nie połączyłabym z niektórymi produktami. No ale o gustach się nie dyskutuje. Każdy może stosować różne, mniej lub bardziej dziwne połączenia ;)

Mam nadzieję, że tym razem wszystko zostało wyjaśnione.

Loading...