Re: Re: Własna działalność

Anonymous dnia #11706

Witam,temat pozostał bez odpowiedzi więc odświeżę…
Prosiłbym o wytłumaczenie normalnym językiem nie bełkotem urzędowym z ustaw jak to wygląda.
Wiem że nie ma szkół policealnych dających tytuł technika,a roczne szkoły działają na zasadzie kursu? i dają tyt.Specjalisty do spraw żywienia czy jakoś tak.
Pytanie czy z takim tyt. można prowadzić swoją działalność i układać diety oficjalnie czy po cichaczu pod przykrywką porad żywieniowych?
Tutaj http://www2.mz.gov.pl/wwwmz/index?mr=q491&ms=383&ml=pl&mi=383&mx=0&mt=&my=767&ma=017959 są podane różne stanowiska m.in dietetyk ale jak nazwa ustawy wskazuje : “w sprawie kwalifikacji wymaganych od pracowników na poszczególnych rodzajach stanowisk pracy w podmiotach leczniczych niebędących przedsiębiorcami czyli w placówkach leczniczych szpitale przychodnie itd a swój gabinet to będzie można powiedzieć przedsiębiorstwo,które to rozporządzenie omija “… nie będących przedsiębiorstwami…”
Tak ja to rozumiem,jeśli źle proszę o logiczne wytłumaczenie przystępnym językiem a nie tak jak wspomniałem urzędniczym bełkotem jakimś :)
Mało tego,w ustawie tej jest tabelka gdzie dla dietetyk wymaga się kwalifikacji :

ukończenie szkoły policealnej publicznej lub niepublicznej o uprawnieniach szkoły publicznej i uzyskanie tytułu zawodowego dietetyk lub dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie dietetyk lub ukończenie technikum lub szkoły policealnej i uzyskanie tytułu zawodowego technika technologii żywienia w specjalności dietetyka, lub tytuł zawodowy magistra lub licencjata na kierunku dietetyka
— rozpoczęcie przed dniem 1 października 2007 r.
studiów wyższych w specjalności dietetyka obejmujących
co najmniej 1784 godziny kształcenia
w zakresie dietetyki i uzyskanie tytułu magistra,
— rozpoczęcie przed dniem 1 października 2007 r. studiów wyższych na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka o specjalności żywienie człowieka i uzyskanie tytułu magistra lub magistra inżyniera na tym kierunku

Loading...