Akademia sokowa 16.04.2015 – Podsumowanie

16 kwietnia 2015 roku odbyło się w Warszawie wydarzenia pod tytułem “Akademia sokowa” zorganizowane przez Krajową Unię Producentów Soków. Prelekcje wygłosili między innymi prof. dr hab. Witold Płocharski, reprezentujący Instytut Ogrodnictwa oraz Dr Sylwia Skąpska — Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno—Spożywczego.

Celem spotkania było przekazanie wiedzy dotyczącej zagadnień związanych z sokami. Omówione zostały obowiązujące producentów akty prawne zarówno w aspekcie technologicznym jak i znakowania gotowych produktów, podkreślono szczegółowość kontroli jakości soków, odniesiono się do ich prozdrowotnych właściwości, a także obalono mity dość powszechnie powielane w mediach.

Prelegenci przekonywali do propagowania spożycia soków wśród konsumentów jako alternatywnej formy dostarczania jednej z zalecanych porcji warzyw i owoców. Konsumenci nie zawsze dokonują świadomego wyboru z uwagi na niedostateczną wiedzę w zakresie asortymentu produktów. Istotne jest, aby zwiększać świadomość konsumentów i ułatwić im wybór pomiędzy sokami, nektarami oraz napojami.

Warto także propagować rzetelną wiedzę dotyczącą soków – w tym również tę, że soki nie mogą być dosładzane, a ich kaloryczność jest zbliżona do kaloryczności analogicznej porcji świeżych owoców lub warzyw, z których zostały pozyskane. Podkreślić należy także prozdrowotne działanie soków, w tym na kondycję układu sercowo-naczyniowego, oraz działanie antyoksydacyjne przez zawartość w nich związków polifenolowych, witamin i całej gamy przeciwutleniaczy.

Soki jako całkowicie naturalny produkt powinny znaleźć się w codziennej urozmaiconej diecie świadomych konsumentów.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Redaktor Dietetycy.org.pl

Udostępnienia