Teraz czytasz
Ananas właściwości

Ananas właściwości

Redakcja Dietetycy.org.pl -
ananas właściwości

Egzotyczny i pyszny. W Polsce najczęściej spożywany jako pokrojony krążek w syropie. Rzadziej decydujemy się na pełny (choć zazwyczaj zdrowszy) owoc, który kryje się w niezwykle efektownej osłonie kolczastych liści. Smakuje on też inaczej niż ten z syropu – w obu przypadkach zaś wyróżnia się charakterystycznym smakiem i masą pozytywnych właściwości, o których już za chwilę.

Ananas dla zdrowia

Ten pochodzący z Ameryki Południowej popularny owoc uprawiany jest na całym świecie – zaś w chwili obecnej największymi jego producentami są, oprócz państw południowoamerykańskich, przede wszystkim kraje azjatyckie o gorętszym klimacie.

Ananas to witaminowa bomba – zaledwie 100 gram owocu pokrywa blisko 80% dziennego zapotrzebowania na witaminę C ! To sprawia, że sprawdza się jako jedzenie wzmagające między innymi odporność. Posiada więc również silne właściwości antyoksydacyjne, co sprawia, że jest skuteczną bronią w walce z wolnymi rodnikami. Inne witaminy, które występują w ananasie w mniejszych ilościach to witaminy B1 i B6 oraz witamina A.

100 gram ananasa to około 50 kcal – z czego większość stanowią węglowodany. Nie jest to więc przysmak zbytnio kaloryczny a przy tym zawiera dużo błonnika, co dodatkowo stanowi poważny argument za włączeniem go nawet do diety redukcyjnej.

Owoc ten zawiera dużą ilość manganu – składnika potrzebnego w organizmie w procesach antyoksydacyjnych oraz przy produkcji energii a także dla układu kostnego.

Innymi składnikami, występującymi w ananasach są także potas (układ krwionośny) oraz miedź (czerwone krwinki).

Ananasy zawierają wyjątkowy enzym ułatwiający trawienie białek – bromelinę. Znajduje on zastosowanie również w medycynie oraz przemyśle. Wykorzystywany jest również jako suplement po jego ekstrakcji z owocu. Samo jego występowanie pomaga zaś w procesach trawiennych.

Warto wspomnieć na marginesie – co ważne dla kobiet w ciąży – że ze względu na ten składnik nie jest ananas zalecany dla kobiet w ciąży.

Zobacz również
najlepsze dżemy owocowe

Jak kupować ananasy?

Warto zwrócić uwagę przede wszystkim na wygląd jeśli kupujemy go jako świeży owoc. Lepiej wybierać te sztuki na których nie widać ciemniejszych plam, uszkodzeń i wgnieceń, zaś owoc jest nieco cięższy. Dobry ananas można również rozpoznać po zapachu i dźwięku jaki wydaje – choć wymaga to nieco wprawy.

Jak sprawić by ananas był smaczniejszy?

Często jest mimo wszystko tak, że świeży owoc kupiony w sklepie rozczarowuje smakiem i konsystencją. Aby zapewnić sobie jak najlepszy jego smak po zakupie warto, jeśli nie jest jeszcze bardzo dojrzały, przechować go około dwóch dni w temperaturze pokojowej (jeszcze go nie rozcinając). To nada mu miękkości.

5/5 (1)

Proszę oceń