Asparagina a rak piersi

Avatar photo
szparagi

Dieta bogata w asparaginÄ™ a rak piersi

WedÅ‚ug nowego badania opublikowanego w czasopiÅ›mie medycznym „Nature„, aminokwas powszechnie wystÄ™pujÄ…cy w żywnoÅ›ci może stanowić klucz do zapobiegania rozprzestrzenianiu siÄ™ czÄ™sto Å›miertelnego raka piersi. Badacze odkryli, że poprzez ograniczenie podaży asparaginy wraz z dietÄ… u gryzoni laboratoryjnych z potrójnie ujemnym rakiem piersi, można zmniejszyć zdolność nowotworu do rozprzestrzeniania siÄ™.

Asparagina

Pokarmy bogate w asparaginę to: nabiał, serwatka, wołowina, drób, jaja, ryby, owoce morza, szparagi, ziemniaki, nasiona roślin strączkowych, orzechy, nasiona, soja i produkty pełnoziarniste. Pokarmy o niskiej zawartości asparaginy to większość owoców i warzyw.

Istnieje coraz wiÄ™cej dowodów sugerujÄ…cych, że dieta może wpÅ‚ywać na przebieg choroby.  JeÅ›li dalsze analizy potwierdzÄ… odkrycia podczas badaÅ„ na komórkach ludzkich, ograniczenie iloÅ›ci przyjmowanej asparaginy przez pacjentów z nowotworem może być potencjalnÄ… strategiÄ… do wzmocnienia istniejÄ…cych terapii i zapobiegania rozprzestrzenianiu siÄ™ raka piersi.

Charakterystyka i wyniki badania:

Naukowcy przebadali potrójnie ujemne komórki raka sutka, które rosną i rozprzestrzeniają się szybciej niż większość innych typów komórek nowotworowych. Nazywa się to potrójnym ujemnym wynikiem, ponieważ brakuje receptorów dla hormonów estrogenu oraz progesteronu i wytworzone zostają niewielkie ilości receptora o nazwie HER2. Analiza poprzednich badań wykazała, że większość komórek nowotworowych pozostaje w pierwotnym miejscu, jednak podzbiór komórek opuszcza pierś i przechodzi do krwiobiegu. Komórki te kolonizują w płucach, mózgu i wątrobie, gdzie rozmnażają się. Celem zespołu badawczego było zrozumienie szczególnych cech komórek nowotworowych krążących we krwi oraz w miejscach rozprzestrzeniania się raka.

Naukowcy odkryli, że pojawienie siÄ™ syntetazy asparaginowej – komórek enzymatycznych użytych do wytworzenia asparaginy – w pierwotnym guzie byÅ‚o silnie zwiÄ…zane z późniejszym rozprzestrzenianiem siÄ™ raka. Badawcze odkryli również, że przerzuty byÅ‚y znacznie ograniczone przez redukcjÄ™ syntetazy asparaginowej, leczenie lekiem chemioterapeutycznym L-asparaginazÄ… lub ograniczenia dietetyczne. Gdy myszy laboratoryjne otrzymaÅ‚y pokarm bogaty w asparaginÄ™, komórki rakowe rozprzestrzeniaÅ‚y siÄ™ szybciej.

Zobacz również

Wyniki badaÅ„ sugerujÄ…, że zmiany w diecie mogÄ… wpÅ‚ywać zarówno na to, jak dana osoba reaguje na terapiÄ™ podstawowÄ…, jak i na ryzyko nawrotu nowotworu. Badacze rozważajÄ… obecnie przeprowadzenie wczesnej fazy badania klinicznego, w którym zdrowi uczestnicy spożywać bÄ™dÄ… dietÄ™ o niskiej zawartoÅ›ci asparaginy. JeÅ›li dieta spowoduje zmniejszenie poziomu asparaginy, kolejnym etapem bÄ™dzie badanie kliniczne z udziaÅ‚em pacjentów z nowotworami. Ta próba prawdopodobnie obejmowaÅ‚aby ograniczenia dietetyczne, a także chemioterapiÄ™ i immunoterapiÄ™.  WedÅ‚ug autorów badanie może mieć implikacje nie tylko dla raka piersi, ale dla wielu innych nowotworów.

Źródło:

Simon R. V. Knott, Elvin Wagenblast, Showkhin Khan, Sun Y. Kim, Mar Soto, Michel Wagner, Marc-Olivier Turgeon, Lisa Fish, Nicolas Erard, Annika L. Gable, Ashley R. Maceli, Steffen Dickopf, Evangelia K. Papachristou, Clive S. D’Santos, Lisa A. Carey, John E. Wilkinson, J. Chuck Harrell, Charles M. Perou, Hani Goodarzi, George Poulogiannis, Gregory J. Hannon. Asparagine bioavailability governs metastasis in a model of breast cancer. Nature, 2018;