Białko a niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby

Odpowiednia podaż białka z dietą może zmniejszyć zawartość tłuszczu w wątrobie i tym samym obniżyć ryzyko występowania cukrzycy u osób z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (ang. nonalcoholic fatty liver disease, NAFLD) po redukcji masy ciała. Badanie opublikowano w „American Journal of Physiology – Endocrinology and Metabolism”.

białko stłuszczenie wątroby
dolgachov / 123RF

Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby

NAFLD – czasami określane jest jako „stłuszczenie wątroby”. Nadmierna ilość tłuszczu w wątrobie może prowadzić do bliznowacenia, co może zwiększać ryzyko występowania nowotworu lub niewydolności wątroby.

Osoby z NAFLD są bardziej narażone na cukrzycę typu 2, a osoby z cukrzycą typu 2 są bardziej podatne na rozwój NAFLD. W rzeczywistości około 70% osób z cukrzycą typu 2 ma również stłuszczenie wątroby. Otyłość jest także głównym czynnikiem ryzyka dla NAFLD.

Badanie

Naukowcy przeprowadzili dwuletnie badania w celu określenia długoterminowego wpływu białka dietetycznego na stłuszczenie wątroby po redukcji masy ciała. Analiza ta była częścią badania PREVIEW, które ma na celu zidentyfikowanie najbardziej efektywnego stylu życia w zapobieganiu cukrzycy typu 2 w populacji osób z nadwagą lub otyłością ze stanem przedcukrzycowym.

25 ochotników – z których 15 miało uprzednio zdiagnozowaną NAFLD – uczestniczyło w badaniu, będąc na diecie niskokalorycznej przez osiem tygodni, aby stracić do 8% masy ciała. Po zredukowaniu masy ciała ochotnicy mieli za zadanie utrzymanie swojej masy ciała przez dwa lata i przestrzeganie zasad diety o podaży białka wynoszącej od 0,8 do 1 g białka na kilogram masy ciała.

Zespół badawczy pobrał próbki krwi i moczu oraz wykonał inne badania w celu oceny zawartości tłuszczu w wątrobie i ilości białka usuwanego z organizmu ochotników w trzech okresach: na początku fazy utrzymania masy ciała i ponownie sześć miesięcy później, a następnie dwa lata później.

Po dwóch latach utrzymywania masy ciała wyższa podaż białka w diecie wiązała się ze zmniejszoną zawartością tłuszczu w wątrobie u ochotników. Ponadto ponad połowa uczestników, u których wcześniej zdiagnozowano NAFLD, nie miała już symptomów stłuszczenia wątroby.

Wnioski

Odkrycia te podkreślają kliniczne implikacje i potencjalne korzyści z optymalnego spożycia białka po redukcji masy ciała u osób z NAFLD zagrożonych rozwojem cukrzycy typu 2.

Źródło: Mathijs Drummen, Elke Dorenbos, Anita CE Vreugdenhil, Anne Raben, Mikael Fogelholm, Margriet S. Westerterp-Plantenga, Tanja Adam. Long-term effects of increased protein intake after weight loss on intrahepatic lipid content and implications for insulin sensitivity – a PREVIEW study. American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism, 2018;

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.