Białko zwierzęce a ryzyko śmierci

To z jakiego białka składa się dieta w sposób istotny wpływa na nasze zdrowie. Z tego punktu wyjścia rozpoczęli badania naukowcy z zespołu Dr. Mingyanga Songa (Massachusetts General Hospital oraz Harvard Medical School w Bostonie) – swoje wyniki zaś opublikowali w JAMA Internal Medicine, obrazując jaki wpływ ma konkretny rodzaj białka na ryzyko śmierci.

Materiał badawczy na jakim oparto badanie obejmował 131 342 osoby (średnia wieku 49 lat, przeważały kobiety).

Dieta roślinna czy zwierzęca?

Już wcześniej wielokrotnie wskazywano na konkretne zalety stosowania diety wegetariańskiej jako sposobu minimalizowania ryzyka poważnych chorób.

Wyniki:

Zwiększenie spożycia białka zwierzęcego o 10% powodowało podwyższenie się ryzyka śmierci o 2% (w tym aż o 8% z powodu chorób układu krwionośnego) u osób z czynnikami ryzyka (otyłość, nadużywanie alkoholu, brak aktywności fizycznej).

Efekt spożycia diety opartej na większej ilości białka roślinnego był odwrotny – pomagało w ograniczeniu ryzyka śmierci, szczególnie z powodu chorób układu krążenia.

Źródło: jamanetwork.com

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

  • Warto zaznaczyć, że badanie opiera się na spożywaniu mięs czerwonych, w tym w postaci wędzonek, które szkodzą zdrowiu. Spożywanie gotowanego chudego mięsa nie wywołuje aż takiego efektu.

Loading...
Udostępnienia