Błonnik w diecie

BłonnikBłonnik pokarmowy jest wskazywany przez dietetyków jako jeden z kluczowych elementów zdrowego stylu odżywiania. Jego spożycie jest niezwykle istotne podczas odchudzania, ponieważ powoduje uczucie sytości, pomaga też uchronić się przed zaparciami – jest rekomendowany dla cukrzyków i osoby chore na miażdżycę.

Co to jest błonnik?

Błonnik jest to substancja roślinna, która nie jest trawiona przez nasze enzymy. Stanowi jednak ważną rolę w układzie pokarmowym człowieka, regulując jego pracę, prowadząc między innymi do usuwania toksyn z organizmu, rozwoju dobrych bakterii, zapobieganiu zaparciu i obniżenia wchłaniania cholesterolu. To jedynie część pozytywnych właściwości błonnika – nic dziwnego, że zaleca się aby dieta była możliwie bogata w ten składnik, szczególnie że spora część osób spożywa go zdecydowanie za mało. Obecnie sugeruje się spożycie około 38 g. błonnika dziennie dla mężczyzn i 25 g dla kobiet (The American Dietetic Association).

Produkty bogate w błonnik

Co zawiera błonnik? Produktami bogatymi w błonnik są oczywiście różnego rodzaju rośliny – przede wszystkim warzywa i owoce ale również nasiona roślin strączkowych i produkty zbożowe. Należy pamiętać jednak, że przesada również nie jest wskazana – nadmiar błonnika może zagrażać szczególnie osobom chorym na choroby układu pokarmowego, zaś u innych prowadzić do biegunki, wzdęć i bólów brzucha.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Udostępnienia