Catering dietetyczny – dzisiaj wchodzą przepisy o znakowaniu żywności!

Jak donosi portal spożywczy z dniem dzisiejszym wchodzą istotne unijne regulacje prawne, które będą miały istotny wpływ na catering dietetyczny.

Sprawa dotyczy pochodzącego z 2011 roku rozporządzenia UE 1169/2011, które reguluje kwestię znakowania żywności. Do tej pory w sklepach już przyzwyczailiśmy się do tego, że na produktach podane są konkretne wartości odżywcze produktów, w tym wartość energetyczna, węglowodany, białka, tłuszcze, tłuszcze nasycone i sól. Od teraz regulacje te obejmą także sprzedaż dań na odległość – czyli także tzw. catering dietetyczny.

W praktyce oznacza to dodatkowe obowiązki dla firm cateringowych, klient jednak zyskuje pewność, że kupuje danie o konkretnych wartościach odżywczych.

Czy wprowadzenie rozporządzenia to zmiana na lepsze?

Czy wprowadzenie rozporządzenia to zmiana na lepsze?

 

 

O autorze

Polska Społeczność Dietetyków - Konto Redakcyjne

  • Anna Ceńkowska

    Witam
    Czy to rozporządzenie dotyczy również cateringu dla szpitali, który dowozi produkty niepoporcjowane? i znakowanie to powinno znaleźć się od 13.12.16?

Udostępnień